Afbeelding
Rob Landsbergen

‘Ik hoop Rose echt te kunnen helpen’

15 juni 2022 om 08:01 Overig

Vriendin Rob Landsbergen begint bijen-houderij in Kenia

BENNEKOM Voor Bennekommer Rob Landsbergen werd een reis die hij in 2019 naar Kenia maakte niet alleen mooi, maar ook nog eens bijzonder. Hij ontmoette er Rose Kiptum. Het mondde uit in een ‘Lange Afstand Relatie’. Inmiddels maakte Rose ook al kennis met Bennekom, maar keerde ze weer terug naar ‘haar’ dorp om daar een bijenhouderij te gaan beginnen, niet alleen ten behoeve van haar eigen levensonderhoud, maar wil ze ook ‘haar’ dorp daarbij betrekken. Vanuit Bennekom wil vriend Rob daar haar heel graag bij helpen en startte daarom een crowdfund-actie.

Dick Martens

,,Rose woonde een aantal jaren in Nairobi en ze is uiteindelijk weer teruggegaan naar haar dorpje Kuresoi. Zij had de opleiding digitale marketing gedaan en deed dat voor nachtclubs in Nairobi, maar ook daar sloegen de coronapandemie en de aansluitende lockdowns toe. Ze is, ook uit nood geboren natuurlijk, wat om haar heen gaan kijken. Ze maakte zich ook al wel druk om het milieu en vandaaruit vatte ze de gedachte op om, samen met een buurvrouw, een bijenhouderij op te gaan starten. Honing is een natuurproduct en daar is ook in Kenia erg veel vraag naar, maar het wordt er nauwelijks geproduceerd, dus was er ook wel een markt voor. In haar dorp wonen ook nogal wat weduwen, oudere dames met een boerderijtje, niet welvarend dus. Bijen houden kan je niet op één perceel blijven doen, dus haar idee is om die weduwen daarbij te betrekken, zodat zij dan ook weer neveninkomsten hebben. Ja, een bijverdienste, een mooie woordspeling.”

Maar gemakkelijk zal het niet worden, omdat er in haar dorp geen elektriciteit is. Hoewel dat voor het houden van bijen niet echt nodig is, is communicatie, dus de telefoon, noodzakelijk. ,,Om op te laden moet ze dan wel eerst 7 kilometer, naar een volgend dorp, lopen. Behoeftige omstandigheden dus. Daarom is het zo mooi, dat Rose ook de andere dorpelingen bij haar plannen wil gaan betrekken. Ook een school in de nabijheid, die zelfs een bijenhoud-afdeling, speelt een mooie rol in haar plannen. ,,Ze heeft daar een aantal cursussen gevolgd en vervolgens afgesproken, dat zij haar honing willen gaan afnemen. Een mooi compleet plaatje: eigen en lokale werkgelegenheid, ‘women empowerment’, vrouwenemancipatie en milieuvriendelijk produceren.” Rose maakte vorig jaar november kennis met Bennekom. ,,Ik haar onder andere ‘de Voortuin’, de buurttuin, hier aan de Johan Sloetlaan laten zien. Dat vond ze helemaal geweldig. ,, Ze is nu druk met de opstart en daar is startkapitaal voor nodig. Vandaar mijn initiatief. Met € 3.000,00 kan ze al aardig uit de voeten. Ze kan er bijenkasten van laten maken, die door lokale timmerlui worden gemaakt en beschermende kleding aanschaffen. Het zou mooi zijn, als er een Bennekoms tintje aan gegeven kan worden. De eerste donaties zijn al binnen en ik hoop uiteraard dat er meer volgen.” Doneren kan via: www.gofundme.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie