Anneke Nagtegaal, aftredend voorzitter van de Stichting Bart van Elst, legt een krans bij het monument in het Bart van Elstplantsoen
Anneke Nagtegaal, aftredend voorzitter van de Stichting Bart van Elst, legt een krans bij het monument in het Bart van Elstplantsoen Dick Martens

Indrukwekkende en drukbezochte 4 mei herdenking Bennekom

5 mei 2022 om 09:52 Evenementen

BENNEKOM Samen herdenken. Dat kon en gebeurde gisteren (woensdag), na twee jaar coronastilte ook weer in Bennekom. Er werd stilgestaan bij alle burgers en militairen die sneuvelden tijdens de oorlog. Dat gebeurde bij het monument in het Bart van Elstplantsoen.

Dick Martens

Voorafgaande aan de herdenking vond er in de Grote Kerk in het centrum van Bennekom het Herdenkings Concert, georganiseerd door de Stichting Bart van Elst, plaats, waar het CHE-kamerkoor onder leiding van Marleen van der Kolk en de kinderen van de School met de Bijbel, De Kraats’ de vocale omlijsting verzorgen. Muzikaal werden zij ondersteund door Gosia Stolte en Tom van Well (viool), Aleida Gaasbeek (altviool), Matthijs van der Kolk (cello) en Hans-Erik Dijkstra (piano). DE verhalen werden verteld door Gys Zevenbergen. Ook las Marieke Kootstra, leerlinge van de Wilhelminaschool haar gedicht ‘Het is Mei’ voor. Ze refereerde niet alleen naar 4 en 5 mei, maar ook naar de 6e mei, de dag dat ‘alles weer terug is naar normaal’. De slotwoorden geven de toehoorders een mooie boodschap mee: ‘In Nederland is het goed, en in andere landen moet je voor je vrijheid vechten. Dus geef de vrijheid door aan iedereen, zodat op een dag alle mensen de vrijheid hebben’.

Gedicht ‘Vrijheid’

Na het concert volgde de Stille Tocht via de Dorpsstraat naar het Bart van Elstplantsoen, waar vele Bennekommers gezamenlijk de klanken van The Last Post werden gehoord, waarna om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht werd genomen. Kort daarna klonk het Wilhelmus en las Julian van den Berg, leerling van Groep 8 van de Eben-Haëzerschool zijn gedicht ‘Vrijheid’ voor. Julian was de winnaar van de 4-Mei gedichtenwedstrijd. Vervolgens werden er kransen gelegd, door Anneke Nagtegaal, aftredend voorzitter van de Stichting Bart van Elst, de Gemeente Ede en kinderen van de Kraatsschool. Daarna zette zich een lang defilé van Bennekommers, jong en oud, die hun zelf meegebrachte bloemen rondom het monument legden.

,,Dit is Bennekom op zijn best”, vond Anneke Nagtegaal na afloop van de plechtigheid. ,,Er werden heel veel bloemen gelegd. Echt indrukwekkend. Ik stap met een goed gevoel uit het bestuur van de Stichting Bart van Elst. We l blijf ik nog actief in de werkroep ‘Concert’. Ook Nagtegaals opvolger, Gerard de Nooij, was onder de indruk van de drukbezochte 4 Mei-herdenking. ,,Een mooie en in Bennekom breed gedragen herdenking. Dat het op deze manier gebeurt en mogelijk is gemaakt komt ook door de inzet van vrijwilligers en mensen die ons als stichting een warm hart toedragen en ons ondersteunen, zoals Ondernemersfond Bennekom Centrum, Albert Heijn, Regiobank en Nieuwenhuijs Vastgoed.”

De Stille Tocht vanaf de Grote Kerk naar het Bart van Elstplantsoen
Aankomst van de Stille Tocht in het Bart van Elstplantsoen.
Julian van den Berg leest zijn gedicht 'Vrijheid' voor. De volledige tekst staat op een groot doek bij het monument in het Bart van Elstplantsoen.
Jong en oud namen deel aan de indrukwekkende en druk bezochte 4 Mei herdenking in het Bart van Elstplantsoen.
Vele Bennekommers legden hun bloemen bij het monument in het Bart van Elstplantsoen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie