Smakelijk wordt door de kookcursisten de zelf bereidde maaltijd genuttigd. Op de voorgrond cursusleider Leo van den Berg.
Smakelijk wordt door de kookcursisten de zelf bereidde maaltijd genuttigd. Op de voorgrond cursusleider Leo van den Berg. Dick Martens

Nuttige workshop ‘koken voor oudere mannen’ is populair

9 februari 2022 om 15:27 Overig

In ‘t Laag in Bennekom wordt heerlijk gekookt

BENNEKOM Lekker koken, wie wil dat niet? Maar hele generaties, veelal ook oudere mannen, hebben geen idee hoe je dat flikt. Kookworkshops bieden dan vaak een welkome uitkomst, maar de stap richting ‘die uitdaging’, wordt niet zomaar, of vaak helemaal niet gezet. Dan is het absoluut jammer, dat je niet in Bennekom of omgeving woont. Want in Sociaal Cultureel Centrum ’t Laag staan wekelijks een zestal ‘kookenthousiastelingen’, met volle overgave de lekkerste gerechten te bereiden. Met dank aan leermeester Leo van den Berg.

Dick Martens

,,De cursus is bedoeld voor oudere mannen, alleenstaand of getrouwd, die begonnen zijn met minimale, of zelfs geen kookervaring”, legt Van den Berg (75), die een kookachtergrond heeft als bakkerij- en kookleraar, maar ook kennis van de slagerij heeft, uit. Bovendien is hij sinds september 2021 voorzitter van ’t Laag. ,,Hier vervang ik nu een docent, die uitviel. De keuken stond daardoor leeg en dat vond ik zonde. Toen ben ik de cursus zelf gaan geven. ,,We hebben deelnemers van 65 tot 92 jaar, die allerlei menu’s klaarmaken. Tijdens een les koken ‘de mannen’, vaak in groepjes van twee, allemaal hetzelfde. Vandaag staat er Nasi Goreng op het menu en als toetje flensjes met ijs en gebonden kersen. De kooktechnieken worden dan aangeleerd. Van het koken van rijst, het bakken van vlees, tot snijden van uien, maar ook het opdekken van de tafel. Al die technieken probeer ik de deelnemers dan aan te leren.” ‘Proberen, hè!’’, roept een van hen met een gulle lach. ‘Met de nadruk op proberen’. ,,Er stonden ook al eens stamppotten, schnitzels en zalm op het menu.”

Een van de deelnemers is de 92-jarige Bernard Alink, die als voormalig bedrijfsvoorlichter groente en fruit bij Consulentschap Tiel, op zijn 60e in de VUT kon en vervolgens naar Bennekom verhuisde. ,,Daarvoor heb ik 26 jaar in Zetten gewoond. Daar volgde ik ook al mijn eerste kookcursus, dus ik kon al wel een beetje koken, maar hier leer ik weer meer. Ik ben niet achter de geraniums gaan zitten, heb bewust contact gezocht, waaronder ook deze kookcursus. Soms gaat het voor mij, ook omdat ik wat last heb van mijn vingers wat te snel, maar dan helpen de anderen mij prima. Het is een hele leuke groep, we maken veel grappen onderling.” Dat wordt direct duidelijk als zijn ‘kookmaat’ ingrijpt. ,,Kom op Bernard, schort om! Je zit maar te praten, de nasi moet in de pan.” Er verschijnt een mooie lach op de senior van de groep en al snel worden de benodigde ingrediënten toegevoegd en terwijl daarna de pindasaus wordt gemaakt, wordt onder de afzuigkap ook het wereldnieuws nog ‘even’ doorgenomen. Ondertussen strooit Van den Berg met tips en aanwijzingen, die gretig worden uitgevoerd. Even later schalt het ‘aan tafel’ door de ruime keuken. Even later schalt het ‘aan tafel’ door de ruime keuken. Met smaak wordt de zelf bereidde maaltijd genuttigd en uw verslaggever kan beamen, dat de nasi goreng prima smaakte. Belangstelling? Op 7 maart start de volgende cursus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie