De 'directrices' van Het kamertje: Ank Koster, Fia Quint, Anneke Nagtegaal en Riet Hoogkamer (vlnr). links Marieke van de Kolk (AH).
De 'directrices' van Het kamertje: Ank Koster, Fia Quint, Anneke Nagtegaal en Riet Hoogkamer (vlnr). links Marieke van de Kolk (AH). Dick Martens

‘Het enige museum dat altijd open is’

19 januari 2022 om 09:20 Overig

Het Bennekoms Kamertje alweer voor de 50e keer ingericht

BENNEKOM In verband met de lockdown als gevolg van de Corona-pandemie zijn de musea ook nu weer gesloten en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Toch is er een museum in Nederland, dat altijd ‘open’ is. Dat museum bevindt zich in de Bennekomse Dorpsstraat op nummer 36. Het museum, beter bekend als ‘Het Bennekoms Kamertje’ werd voor het eerst ingericht op 12 december 2013. Inmiddels, ruim negen jaar later, wordt er in ‘het kamertje’ alweer voor de 50e keer geëxposeerd.

Dick Martens

Een gebeurtenis waaraan niet zonder slag of stoot voorbijgegaan mocht worden. Dat vonden zeker ook Jan Roodzant, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Bennekom, die vorig jaar alweer 75 jaar bestond en maar liefst 1500 leden heeft en Martijn Vlastuin, operationeel directeur Retail bij Van den Tweel Groep, die eigenaar is van de Albert Heijn vestiging in Bennekom, de supermarkt waar ’Het Kamertje’ onderdeel van uitmaakt. Dus waren er mooie woorden, bloemen, een flesje drank en gebak voor de dames die al jaar en dag zorgdragen voor de inrichting. ,,Vanuit het bestuur, maar zeker ook vanuit onze ‘stille sponsor’ Albert Heijn, wilden wij bij dit heuglijke feit stilstaan”, aldus voorzitter Roodzant. ,,Dat geeft aan, dat wij allen zeer tevreden en blij zijn, dat jullie daar zoveel tijd aan besteden, om met regelmaat hier steeds wisselende exposities te houden en in de actualiteit. En dan is het leuk om te zien, dat jullie daar zoveel plezier in hebben, maar misschien nog wel leuker is te zien, dat als de mensen stil blijven staan bij het Kamertje, hoe zij er dan op reageren. Dat heb ik al enige keren mogen ervaren en ook mooie reacties gehoord. Ze vinden het hartstikke leuk en verbazen er zich nog wel eens over, dat dit ook zomaar kan.” De mooie woorden doet de dames glunderen. Maar zeker ook Martijn Vlastuin. ,,Wij zijn er als Albert Heijn megatrots op dat we nu al jaar in jaar uit ‘Het kamertje’ mogen begroeten en dat het inmiddels ook zoveel bekendheid heeft verworven en zeker ook in deze lastige tijd ook nog eens in een behoefte voorziet.” De dames haken direct in op de woorden van Vlastuin: ,,Wij zijn het enige museum, dat altijd open is.”

‘De vier museumdirectrices’ zijn: Anneke Nagtegaal, Riet Hoogkamer, Ank Koster en Fia Quint, allen geboren in Bennekom. Het kwartet is ook meer dan tevreden over de samenwerking en wil graag met de inrichting doorgaan. Ook als straks de nieuwe Albert Heijn, overigens op dezelfde locatie, gaat verrijzen. Die toezegging krijgen de dames al onmiddellijk. ,,Onze ideeën ontstaan vaak door met elkaar te sparren, te brainstormen of we krijgen tips, die we zeker ook nu nog kunnen gebruiken, evenals jong en vers bloed in onze vereniging, waar wij de werkroep Bennekomse reclame en souvenirs vormen”, legt Anneke Nagtegaal uit. ,,We proberen er altijd een mooi Bennekoms verhaal van te maken.” En dat vol enthousiasme, zoals ook nu weer uit het 50e kamertje blijkt. Het 50e thema: ‘Water, regen, stormen, overstromingen en de Bennekomse weermannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie