Harpiste Elise Diaz zal tijdens het 4 Mei-concert samen met OBK op gaan treden.
Harpiste Elise Diaz zal tijdens het 4 Mei-concert samen met OBK op gaan treden. Collectie Familie Diaz

OBK en harpiste Eliza Dias werken samen aan 4 mei concert

29 april 2023 om 11:32 Muziek

BENNEKOM Op 4 mei worden ook in Bennekom de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies daarna herdacht. Traditiegetrouw is er in de Oude Kerk weer het herdenkingsconcert, gevolgd door de stille tocht en de ceremonie bij het Bart van Elstplantsoen.

In een eerder stadium was er in het bos, parallel aan de Keijenbergseweg al een herdenking bij het monument, bestaande uit drie stenen en opgericht ter nagedachtenis aan de gebroeders Aart, Elbertus en Martijn van Steenbergen. Zij zaten in het verzet, werden gearresteerd en op 13 april 1945 doodgeschoten precies op de plek waar nu de stenen liggen. Leerlingen van groep 7 van de Plataan bezochten het monument, lazen er gedichten voor, het Wilhelmus werd gespeeld en er werden bloemen gelegd. Het is een jaarlijks terugkerende traditie, mede omdat de Plataan dit monument heeft geadopteerd omdat ‘meester van de Pol’, destijds leerkracht van de Wingerd, de voorloper van de Plataan, een leidende rol in het verzet had onder de schuilnaam ‘Flip’.

ANDERS DAN ANDERS

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor ‘het Herdenkingsconcert’ en de Stille Tocht naar het Bart van Elstplantsoen, alweer in volle gang. ,,De invulling van het programma in de Oude Kerk is dit jaar wat anders dan anders”, legt Anneke Nagtegaal, oud-voorzitter van de Stichting Bart van Elst en ook nog nauw betrokken bij de organisatie van het concert, uit. ,,In de voorgaande edities hebben er veel koren hun medewerking aan het concert verleend, maar nadat ik ‘onze’ Bennekomse Muziekvereniging OBK had zien optreden op Vlegeldag stelde ik mijzelf direct de vraag: ‘Waarom vraag ik hen niet om in de Oude Kerk op te komen treden’.” 

COMBINATIE VOELT GOED

De vraag stellen was hem al beantwoorden. De contacten werden snel gelegd en het enthousiasme was direct ‘wederzijds’. ,,De samenwerking is fantastisch, die combinatie voelde direct helemaal goed. Zij zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen, daar hou ik van.”

Het harmonieorkest, dat onder leiding staat van Dick Bolt, zal ook optreden samen met harpiste Eliza Dias. Een concert ook met zang van Noa Zevenbergen en de kinderen van basisschool De Prinsenakker en de voordracht van het gedicht ‘Waar is Vrijheid’ van Larissa Verhoeff, de stadsdichter van Ede. ,,In het concert zit ook een muzikaal omlijst verhaal over hoe twee hele gewone jongens samen streden voor onze vrijheid.” 

GRATIS

Een (gratis) concert waar alle generaties aan meedoen. Het concert is ook online te volgen of later te bekijken. De link en QR-code staan in het programma dat vooraf is te krijgen bij de servicebalies van AH en Plus en ook bij Novita, Kerkheem en de Brink. Als de kerk vol is er de mogelijkheid om in ‘t Kerkheem het concert te volgen via een groot scherm. Daarna is de Stille Tocht. ,,Evenals vorig jaar wil ik de deelnemers aan die tocht en de herdenking verzoeken zelf bloemen mee te nemen, die dan bij het monument gelegd kunnen worden.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie