Alle deelnemers aan de gedichtenwedstrijd. Op de voorgrond Larissa Verhoeff, Wieke van Oordt en winnares Milena (vlnr).
Alle deelnemers aan de gedichtenwedstrijd. Op de voorgrond Larissa Verhoeff, Wieke van Oordt en winnares Milena (vlnr). Dick Martens

Milena wint 4 mei-gedichtenwedstrijd: ‘We werden uit onze slofjes geblazen’

14 april 2023 om 07:13 Historie

BENNEKOM Het is een mooie maandagmorgen in april, de zon staat hoog aan de hemel en het Bennekomse Bart van Elstplantsoen, met zijn bloeiende prunussen, straalt. Over een maand, op 4 mei, zal het plantsoen weer het decor zijn van de traditionele dodenherdenking. Onderdeel daarvan is het voorlezen van een gedicht door een leerling van een van de Bennekomse basisscholen. Wie dat zal gaan doen zal deze morgen duidelijk gaan worden. Praktisch alle Bennekomse scholen hadden twee leerlingen afgevaardigd naar de Openbare Basisschool de Prinsenakker, waar zij aan de jury, bestaande uit Larissa Verhoeff, stadsdichter van de gemeente Ede, kinderboekenschrijfster Wieke van Oordt en uw verslaggever, hun gedichten mochten komen voordragen.

De sfeer in het tot minitheater omgebouwde gymzaaltje was ontspannen, ‘de dichters in spé, hadden zich goed voorbereid, de gedichten op papier gezet, ze waren klaar om de jury te gaan verrassen. Op de vraag van schrijfster Wieke van Oordt of ‘de dichters en dichteressen’ zenuwachtig waren, bleef het even stil, maar toen één van hen toegaf ‘een soort van spanning’ te voelen werd er om hem heen toch wat schuchter ‘mee geknikt’. Maar stadsdichteres Larissa Verhoeff doorbrak die spanning door alle deelnemers al bij voorbaat als winnaars te bestempelen. Vervolgens werden de gedichten een voor een voorgedragen. 

PARELTJES

,,Pareltjes”, was al snel de conclusie van de jury. ,,Er zat zelfs een sonnet tussen”, deed het hart van stadsdichter Verhoeff sneller kloppen. ,,Maar ook een zin als ‘De geur van oorlog’ prikkelde de zintuigen en een gedicht dat met ‘loodzwaar’ begint en met een woord als ‘vederlicht’ eindigt grijpt mij aan.” ‘Talig’ benoemde schrijfster Van Oordt veel woorden en zinnen. 

Ook duidelijk werd, dat naast de verhalen over de Tweede Wereldoorlog ook de gebeurtenissen in Oekraïne veel indruk op de leerlingen hadden gemaakt. De volgende zinnen waren een meer dan duidelijk signaal: ‘Tranen stromen over mijn wangen, de wereld staat in brand’, ‘Angst is een gevoel, snap je wat ik bedoel?’, Stel je eens voor je moet vluchten en alles achterlaten, je huis, je speelgoed, je kat, je vrienden’, ‘Kun je je buurman nog vertrouwen’, Oorlog is geen leven’. 

WINNAAR

Bijzonder, maar uiteindelijk werd het gedicht van Milena, leerling van groep 8 van de Wilhelminaschool toch unaniem als ‘winnares’ beoordeeld. ,,Vol emotie, het raakte de kern en het raakte ons als jury”, was het duidelijke jury-oordeel. ,,We werden allemaal uit onze slofjes geblazen”, vulde Verhoeff nog aan. 

Milena was er stil van, maar ook wel verrast. Het applaus van ‘haar concurrenten’ deed haar vol trots glimlachen. ,,Leuk”, was haar bescheiden antwoord op de juryvraag hoe het voelde om de winnares te zijn. Het winnende gedicht zal tijdens de 4 mei-herdenking in het Bart van Elst worden voorgedragen en op een groot doek daar nog enige dagen zichtbaar blijven.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie