Leerlingen van groep 7 van de Plataan tijdens 'hun' herdenking bij het monument aan de Keijenbergseweg.
Leerlingen van groep 7 van de Plataan tijdens 'hun' herdenking bij het monument aan de Keijenbergseweg. Dick Martens

Concert en herdenking op 4 mei

26 april 2022 om 12:54 Overig

‘Graag zelf bloemen meenemen naar herdenking’

BENNEKOM Evenals in diverse plaatsen in Nederland, maakt ook Bennekom zich op voor 4 mei, de dag waarop de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies daarna, worden herdacht. In de Oude Kerk in Bennekom is het herdenkingsconcert, gevolgd door de stille tocht en de ceremonie bij het Bart van Elstplantsoen.

Dick Martens

Inmiddels is de Bennekomse schooljeugd al gestart met het praten over 4, maar ook over 5 mei, de dag van de bevrijding. Bijvoorbeeld op de Wilhelminaschool waar door groep 7, samen met onderwijzer Roel Kieft, gewerkt wordt met het 4 en 5 mei Denkboek. Met behulp van dat ‘doe-boek’ worden de leerlingen uitgedaagd om zelf na te denken over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen van groep 7 van de Plataan bezochten onlangs al, samen met hun onderwijzer David de Baar, het door hen geadopteerde monument aan de Keijenbergseweg. Het monument, bestaande uit drie stenen en is opgericht ter nagedachtenis aan de gebroeders Aart, Elbertus en Martijn van Steenbergen, die in het verzet zaten en omkwamen. ,,Het was weer een bijzondere herdenking”, vond de Baar. ,,De kinderen hebben de herdenking zelf bedacht, ook dat zij twee Nederlandse vlaggen wilden meenemen. Jack en Dylan lazen hun gedichten voor, Eline speelde het Wilhelmus en iedereen heeft bij het monument een eigen bloem gelegd.”

Het zelf bloemen meebrengen naar de herdenking op 4 mei bij het Bart van der Elst monument in het gelijknamige plantsoen is ook daar de bedoeling. ,,Vorig jaar, toen de herdenking vanwege de coronapandemie een wat ander karakter had, hebben we dat ook gedaan”, legt Anneke Nagtegaal, voorzitter van de Stichting Bart van Elst, die in het Bart van Elstplantsoen de 4 mei herdenking organiseert, uit. ,,Tijdens de Corona jaren 2020 en 2021 is gebleken dat ‘Bennekom’ massaal zelf mee gebrachte bloemen legde. Geweldig mooi natuurlijk. Het bestuur van de Stichting Bart van Elst heeft daarom besloten geen bloemen ter plekke meer aan te bieden.” Voorafgaand aan de ceremonie is er in de Grote Kerk om 19.00 uur het ‘Herdenkingsconcert’. ,,Het gratis concert is een verhaal over Bennekommers”, legt Nagtegaal uit. ,,Onder andere over de ‘Operatie Pegasus’ in oktober 1944. Het is een verhaal over gewone Bennekommers die deden wat ze vonden, dat er moest gebeuren. Medewerking wordt verleend door het CHE Kamerkoor en kinderen van de School met de Bijbel, De Kraats.” Het concert is ook online te volgen of later te bekijken via een live stream (link: https://bit.ly/3uTzL2K). Na het concert volgt de Stille Tocht naar het Bart van der Elstplantsoen. Daar wordt na de gebruikelijk twee minuten stilte door Julian van den Berg, leerling van groep 8 van de Eben-Haëzerschool, zijn gedicht ‘Vrijheid’ voorgedragen. Julian is de winnaar van de jaarlijkse 4-mei gedichtenwedstrijd. Vervolgens wordt het Wilhelmus gespeeld en start het defilé en kunnen de bloemen worden gelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie