De gedichten van Julian en Marieke werden als beste beoordeeld. Op 4 mei mogen ze hun gedicht nogmaals voordragen.
De gedichten van Julian en Marieke werden als beste beoordeeld. Op 4 mei mogen ze hun gedicht nogmaals voordragen. Dick Martens

Scholieren dichten over 4 en 5 mei

21 april 2022 om 11:51 Overig

Julian van den Berg de unanie-me winnaar

BENNEKOM Op 4 en 5 mei wordt er samen stilgestaan bij ‘Vrijheid’. Benadrukt wordt op die dagen, dat onze vrijheid onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander. De oorlog die momenteel in Oekraïne woedt toont maar weer eens aan hoe kwetsbaar vrijheid is. Oorlogsslachtoffers moeten dan ook herdacht blijven worden evenals het belang om vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te blijven dragen. Dat besef bleek zeker ook uit de gedichten van de Bennekomse scholieren die hadden deelgenomen aan de jaarlijkse gedichtenwedstrijd, waarbij ook het doorgeven van de vrijheid een belangrijk thema was. Er zaten weer ‘pareltjes’ tussen, toch was de jury unaniem over de winnaar: Julian van den Berg, leerling van groep 8 van de Eben-Haëzerschool met zijn gedicht: ‘Vrijheid’.

Dick Martens

Praktisch alle Bennekomse scholen hadden twee leerlingen afgevaardigd naar de Kraatsschool waar zij aan de jury, bestaande uit Larissa Verhoeff, stadsdichter van de gemeente Ede, Wendy van de Hoef, als stagiaire werkzaam op de Kraatsschool en uw verslaggever, hun gedichten mochten komen voordragen. De criteria voor ‘de dichters in de dop’ waren, dat uit hun gedichten duidelijk naar voren moest komen dat de verhalen over de oorlog moesten worden doorverteld, dat erover gepraat blijft worden en dat vrede zeker niet vanzelfsprekend is. ,,Ik vond het echt geweldig hoe de kinderen hun gevoelens hebben verwoord. Het waren echt stuk voor stuk prachtige gedichten, waaruit duidelijk blijkt, dat 4 en 5 mei en vooral ook de gebeurtenissen in Oekraïne erg leeft”, vond Larissa Verhoeff. Alle gedichten werden nadat de jury ze beoordeeld had nog even besproken met de deelnemers. ,,Veel van jullie gebruikten intense en prachtige boodschappen met ook krachtige herhalingen.” ‘Blijf vechten voor mijn land, ‘We staan om je heen’, maar ook zoals Verhoeff het gedicht van Tijn verwoordde, ‘strak in de rijm’. 

De mooiste zin kwam uit het gedicht van Wessel vond ook stagiaire Wendy: ‘Oorlog in een wereld zonder kleuren’. ,,Echt ijzersterk.” Maar uiteindelijk werd het gedicht van Julian toch unaniem als ‘de beste’ beoordeeld. ,,Kort en krachtig en een mooie verbinding naar Oekraïne, met een duidelijke boodschap waar volwassenen nog heel veel van kunnen leren.” Hij mag zijn winnende gedicht tijdens de 4 mei-herdenking in het Bart van Elst voordragen. Verrast was de winnaar niet. ,,Ik had al tegen de meester gezegd, dat ik zou gaan winnen.” Spannend vindt hij het wel, dat hij straks voor veel mensen zijn gedicht weer mag gaan voordragen. ,,Maar het gaat wel lukken, hoor”. Maar ook Marieke, leerling van de Wilhelminaschool, mag haar gedicht (’Ook een prachtig pareltje’) nog eens publiekelijk voordragen. ,,Haar gedicht is een eervolle vermelding waard”, aldus de jury. ,,Zij mag dat doen tijdens het 4 mei-concert. ,,Spannend, maar met school heb ik al eens in de kerk opgetreden. Eerlijk gezegd vond ik mijn gedicht best wel goed gelukt, maar was wel verrast dat ook ik had gewonnen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie