Voorzitter Tine Cupido (links) en secretaris Carla van den Berg van van de expositiecommissie van de Oude of Sint-Alexanderkerk.
Voorzitter Tine Cupido (links) en secretaris Carla van den Berg van van de expositiecommissie van de Oude of Sint-Alexanderkerk. Dick Martens

Bijzondere ‘Druksels’ in Oude Kerk

20 april 2022 om 08:51 Overig

Serie Chassidische Legenden van H.N. Werkman

BENNEKOM In het dorpshart van Bennekom neemt de Oude of Sint-Alexanderkerk een prominente plaats in. Na de laatste restauratie van 2005-2006 is er veel hersteld van wat de bouwers ooit voor ogen hadden. Het werd een plaats waar regelmatig exposities gehouden kunnen worden. Ook in de periode van 23 april tot en met 30 juli 2022 zal dat weer het geval zijn, dan wordt namelijk werk tentoongesteld van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). De organisatie van de tentoonstelling is in handen van de expositiecommissie van de Oude of Sint-Alexanderkerk. Voorzitter Tine Cupido en secretaris Carla van den Berg blikken alvast vooruit naar de bijzondere expositie.

Dick Martens

,,Tot Werkmans beroemdste werken behoort de serie Chassidische Legenden, die werden geïnspireerd door de Chassidische vertellingen van Martin Buber”, licht Carla toe. ,,Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Werkman in contact met de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit opgericht door onder andere predikant August Henkels, die de Legende des Baalsjaams van Martin Buber onder de aandacht bracht.” Werkman werd de vaste drukker en illustrator van de uitgeverij en werkte van 1941 tot 1943 aan twee suites met in totaal twintig prenten bij de legenden. ,,Buber verzamelde duizenden achttiende-eeuwse verhalen van Oost-Europese joden. Een aantal van deze vertellingen werden door Werkman tussen 1941 en 1943 in twintig kleurrijke ‘druksels’, zoals Werkman ze zelf noemde, verbeeld. Wij willen die heel graag rond 4 en 5 mei kunnen laten zien, mede omdat Werkman zelf op 10 april 1945, dus drie weken voor het einde van de oorlog, is gefusilleerd. Dan passen beide thema’s, de herdenkingen rondom die dagen en de geschiedenis over Werkman en zijn druksels mooi bij elkaar.”

De commissie, die sinds 2017 actief is, wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers, die het mogelijk maken om de kerk ook op vrijdag en zaterdag open te stellen. ,,We willen, als we exposeren, voor een zo groot mogelijke diversiteit zorgen, soms heel figuratief, soms ook abstract”, vult Tine aan. ,,Wij hebben bijvoorbeeld schilderijen, pentekeningen en textiele kunst gehad, maar in de toekomst zal er ook beeldhouwwerk tentoongesteld worden. We vinden het belangrijk, dat de kerk op gezette tijden ook door de week open is en een gastvrije plek is voor de Bennekomse samenleving. We hebben gemerkt, dat daar ook heel veel belangstelling voor is. Niet iedereen komt er voor kunst, maar ook om stilte te zoeken, om iemand te ontmoeten of om naar muziek te luisteren. De kerk moet gastvrijheid uitstralen en dan helpt zo’n tentoonstelling als die van Werkmans druksels daar zeker bij.” 

De expositie wordt geopend op zaterdag 23 april om 14.00 uur en is tot en met 30 juli op vrijdag en zaterdag te bezoeken van 11.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis. Incidenteel is de expositie gesloten in verband met een andere activiteit in de kerk. Informatie hierover is te vinden in de agenda op de website van de expositiecommissie: www.expooudekerk.nl/agenda

Op 11 mei is er ook nog gelegenheid om een lezing over Werkmans Chassidische Legenden bij te wonen. De inleider is Ben Piepers die in ‘T kerkheem zal spreken van 20.00-22.00 uur. Aanmelden kan via: info@expooudekerk.nl of 0318-418090. Toegang is gratis.

Uitsnede van het druksel 'De gedwongen terugkeer' van H. N. Werkman.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie