Ceiloi van Deutekom staat graag in de keuken. ,,Eten speelt binnen ons gezin ('We eten altijd samen') zeker een belangrijke rol.
Ceiloi van Deutekom staat graag in de keuken. ,,Eten speelt binnen ons gezin ('We eten altijd samen') zeker een belangrijke rol." Dick Martens

Een kijkje in de keuken van Ceiloi van Deutekom: ‘Hutspot staat vaak op ons menu’

6 mei 2023 om 07:47 Mensen

BENNEKOM De keuken speelt in veel huishoudens een belangrijke rol. Maar niet altijd is ‘een kijkje in de keuken’ een item. Maar dat speelt niet bij Ceiloi van Deutekom, voorzitter van de Bennekomse Dorpsraad, echtgenoot en vader van drie kinderen, die hij zeker ook ‘meeneemt’ in wat er zoal op hun borden verschijnt. In het kader van de artikelenreeks ‘Een kijkje in de keuken van.....’ laat hij ook zijn licht schijnen over ‘de ui’, die in deze maand centraal staat en waar het recept hutspot is.

,,Ik kook meestal voor ons gezin”, steekt Van Deutekom van wal. ,,Noten, vegetarisch, vlees en vis staan bij ons heel vaak op het menu, waarbij we ook zelden of nooit restjes weggooien. Onze kinderen, drie zoontjes van 11, 9 en 2 jaar zijn gelukkig gemakkelijke eters. We proberen ook altijd minstens 400 gram groente te eten. Mijn vrouw, die levensmiddelentechnoloog is, vindt eten ook heel belangrijk en kan ook heel lekker koken. Ik ben meer van de standaardmenu’s, aardappelen, groente, vlees, maar zeker ook van de stampotten, dus het Hutspot-recept, dat ik kreeg kwam dan ook goed van pas. ‘Mijn hutspot’, die overigens best vaak bij ons op het menu staat, is meer standaard. Bij dit recept zaten wat andere ingrediënten zoals laurierblad. Ik bak de ui altijd en voeg daar ook nog wel eens cashewnoten aan toe. We eten er meestal worst bij. Dat viel ook bij de rest van de familie uitstekend in de smaak.”

Van Deutekom leert ook meer en meer andere dingen koken. ,,Bijvoorbeeld Roti, waar ik dan ook gebruik maak van Roti-kruiden. Indiase curry met masala kruiden, ook  de pizza’s, die we dan zelf maken zijn bij ons favoriete gerechten. Maar ook frites uit de oven  of een hamburger met uitjes. Zelf ben ik ook erg van de pasta’s met veel groenten, gehakt en saus. Dus wat dat betreft variëren we hier voldoende. Eten doen we eigenlijk altijd gezellig met zijn allen tegelijk. Het toetje, vaak yoghurt, ontbreekt dan ook niet.”

De ingrediënten worden ‘in huize Van Deutekom’ zoveel mogelijk ‘in het Bennekomse’ aangeschaft. ,,Lokaal dus. Ik ben dan ook blij dat hier een groenteboer zit. Ook komen we veel bij ‘Veld en Beek’ bij Hoekelum, maar ook bij de supers en op de markt. Vooral mijn zoontje van 2 vindt het leuk om te winkelen, hij is zich al best bewust van de artikelen die wij in ons mandje stoppen. ‘Vroeg geleerd is oud gedaan’ dus. We zijn wel van de smaak, dus proberen we van de diverse merken de producten uit, maar letten dan bijvoorbeeld wel op de hoeveelheid suiker die erin zit. Jammer is wel dat Bakkerij Bak weg is, dat was ‘onze huisbakker’, hij gebruikte minder zout in het brood. Eten doen we graag en lekker, maar we denken er zeker ook over na.”

Het ‘uienpakket’, met de Hutspot-receptenkaart is vanaf 6 mei verkrijgbaar bij De Hoge Born, Bornsesteeg 87 in Wageningen.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie