Jan en Trudeke van Eck beleven nog altijd veel plezier aan het maken van bijzondere Bennekomse foto's.
Jan en Trudeke van Eck beleven nog altijd veel plezier aan het maken van bijzondere Bennekomse foto's. Dick Martens

Jan van Eck plaatste 1468 ‘Bennekomse plaatjes’ op Instagram: ‘Bennekom is echt zo prachtig’

27 januari 2023 om 13:54 Historie

BENNEKOM Wie in Bennekom de naam Jan van Eck laat vallen zal veelvuldig als antwoord krijgen: ‘Oh, die is van de Bennekomse plaatjes’. Zijn initiatief, ‘Bennekom fotograferen in al zijn facetten en die op Instagram zetten’, werd geboren in 2016. Als lid van de Vereniging Oud-Bennekom vroeg de toenmalige voorzitter Dolf van Kampen hem om bijzondere plekjes of details vast te gaan leggen. Van af en toe een foto werd het een bijna dagelijks ritueel. Maar na 1468 plaatjes op Instagram te hebben gezet stopt hij ermee. Hoewel? Per 3 januari 2023 is er een nieuwe ‘Jan van Eck-serie’ op Instagram verschenen onder de titel: ‘Bennekomwasenis’. In zijn fraaie boerderij in de Kraats blikt hij terug en alweer vooruit.

door Dick Martens

,,Ja, van het een kwam het ander”, steekt hij, onder het genot van een door zijn vrouw Trudeke geserveerde kop koffie, van wal. Maar niet eerder voor ook Trudeke zelf is aangeschoven. ,,Wij gingen vaak samen op pad, dus zij weet ook heel veel over ‘de plaatjes’, waar al direct veel belangstelling voor was. Ik ben geboren en getogen in Bennekom, dus ik kende er al veel mooie plekjes. Wij fietsen veel en in de loop der jaren hebben we elk weggetje en paadje wel eens gefietst of er gewandeld. Bewust namen we wel eens een andere route van en naar ons prachtige dorp.”

BEWUST Er werd ‘anders’ naar het dorp of onderweg gekeken. ,,Als ik wat zag, vroeg ik aan Jan of dat misschien ‘een plaatje’ waard was”, vult Trudeke aan. ,,Dan gingen we terug naar die plek en maakten alsnog een foto, van een mooi landschap of een verrassend detail. Daarmee wilde ik ‘onze volgers’ bewuster laten kijken naar ons dorp en de omgeving.” 

Hij werkte niet bewust toe naar het afscheid van ‘de Bennekomse plaatjes’, maar hij liep al wel met de gedachte om het wat anders te gaan aanpakken. ,,Ik zit nog één dag in de week tussen de oude foto’s in het documentatiecentrum van de Historische Vereniging Oud Bennekom (HVOB) en die wilden wij ook nog wel aan het publiek laten zien.” 

VROEGER EN NU Dat mondde uit in Jans nieuwe serie ‘Bennekomwasenis’ die ook weer wordt weergegeven op Instagram van Oud Bennekom. ,,Een plaatje van vroeger, dus uit het verleden en de andere foto zoals het er daar dan nu uitziet. Dat doe ik tweemaal in de week, op dinsdag en vrijdag. Daar schrijf ik dan een verhaaltje bij. Op die manier zie en ontdek je al die veranderingen in Bennekom door de jaren heen.” 

Fotograferen deed Jan eerst met zijn spiegelreflex camera, maar nu ‘gewoon’ met zijn iPhone. ,,Die heb ik twee jaar geleden gekocht. Je maakt er prima foto’s mee. Ook heb ik een drone gekocht, waar je eveneens schitterende en bijzondere foto’s mee kan maken. Daar heb ik bijvoorbeeld een zogenaamde ‘raadfoto’ mee gemaakt, precies boven de kerktoren in het centrum.” Foto’s die zeker ook gemaakt blijven worden. ,,Dat blijft. Ik vind het nog altijd leuk en ik krijg ook nog steeds veel positieve reacties.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie