Henk van Steenbergen is trots op zijn Gouden Vlegel. Ook de Heidehoogheden en burgemeester René Verhulst zijn blij voor de verdiende winnaar.
Henk van Steenbergen is trots op zijn Gouden Vlegel. Ook de Heidehoogheden en burgemeester René Verhulst zijn blij voor de verdiende winnaar. Dick Martens

Gouden Vlegel op ‘tropische Vlegeldag’ voor Henk van Steenbergen (update met nieuwe foto’s)

24 augustus 2022 om 15:02 Evenementen

BENNEKOM Onder tropische omstandigheden is vanmorgen de 38e Vlegeldag in Bennekom van start gegaan. De dag begon traditioneel met de openingstocht van de oude tractoren en het in werking zetten van de grote Dorschkast uit de Kraats door de heidehoogheden, Caluna de 65e en Erica de 46e, dat allemaal onder toeziend oog van Edes burgemeester René Verhulst, die vergezeld werd door zijn echtgenote en wethouder Peter de Pater en even later ook de dorsvlegel nog even ter hand nam. Na zijn rondgang door het dorp mocht hij de Gouden Vlegel uitreiken aan de verbouwereerde en volkomen verraste Henk van Steenbergen, lid van de Stichting De Dorschkast.

door Dick Martens

,,Het is weer een Vlegeldag als vanouds. Hartstikke druk en natuurlijk geweldig blij, dat het allemaal weer kan. Die tractoren is alweer geweldig om te zien, iedereen heeft zijn best gedaan om er weer wat moois van te maken. De sfeer is prima. Hier met het dorsen zie je weer hoe het vroeger ging, ik doe het een minuut of vijf en dan hijg ik al, vroeger deed men dat uren.” 

Toen Verhulst de dorsvlegel in handen kreeg, maakte hij direct ‘het bruggetje’ naar de politiek. ,,Die zouden ze inderdaad af en toe eens moeten hanteren, dan zou de besluitvinger misschien wat sneller gaan, in plaats van die ellenlange vergaderingen in de tweede kamer.” 

Vervolgens ging hij met zijn echtgenote en wethouder Peter de Pater richting de Dorpsstraat. ,,We gaan daar eens lekker kijken, wat er allemaal te doen is.” Verhulst heeft een drukke week voor de boeg. ,,Vrijdag de Heidedag in Otterlo en zaterdag de Oud Lunterse dag, waar we natuurlijk ook een kijkje gaan nemen.” 

‘Dorser’ en Evenaars Wim Roseboom (75) kreeg de dorsvlegel weer terug van de burgemeester. ,,U heeft het prima gedaan hoor”, complimenteerde hij Edes eerste burger, om vervolgens zelf weer onvermoeid aan de slag te gaan.

VERBOUWEREERD Verhulst had ook in het centrum van Bennekom nog ‘een officieel moment’, namelijk het bekendmaken wie dit jaar de Gouden Vlegel opgespeld zou gaan krijgen. Na zijn rondgang door de drukke Dorpsstraat betrad hij het hoofdpodium, waar eerst de voorzitter van de Vlegeldag, Peter Wijngaard, de spanning nog even wat opvoerde voor hij bekendmaakte dat Henk van Steenbergen de winnaar was. ,,Hoe kan dat nou”, stamelde de verbouwereerde winnaar. 

Nadat hij van de eerste schrik was bekomen richtte eerst burgemeester Verhulst zich tot de nu van oor tot oor glunderende Van Steenbergen. ,,Allereerst mijn felicitaties natuurlijk. Je hebt koninklijke en gemeentelijke onderscheidingen, maar die staan allemaal vandaag in de schaduw van de Gouden Vlegel. Die is van harte verdiend, al is het alleen maar omdat wanneer ik jullie bezig zie op de Trapakkers of in Ede, het is altijd meer dan 30 graden en jullie doen het allemaal maar.” 

ACTIEF Nadat hij de Gouden Vlegel door de Heidekoning opgespeld had gekregen, nam ook Peter Wijngaard, voorzitter van Stichting Vlegeldag ook nog even het woord. ,,Ik ga niet al je bezigheden die je voor de Bennekomse gemeenschap doet opsommen, maar toch wil ik een paar dingen nadrukkelijk wel noemen: het fantastische werk voor de Dorschkast, je al jarenlange betrokkenheid bij de Vlegeldag, het dorsen van de rogge voor Oud Bennekom. Henk is actief en creatief en naast de Dorschkast ook zeer actief in het kerkelijk gebeuren, als kerkrentmeester en in de diaconie en het jeugdwerk. En daarnaast is hij ook enorm druk met zijn kleinkinderen en heeft hij ook nog samen met zijn broer een wijngaard. Als Peter Wijngaard zijnde vind ik dat wel heel leuk en sterker nog Henk en ik zijn van 1961 en toeval of niet dat was ook nog eens het wijnjaar van de eeuw.”

Hoewel al wel van de eerste schrik bekomen, was zijn ‘bedankspeech’ kort, maar zeer gemeend. ,,Ik ben volkomen verrast, maar natuurlijk wel vereerd. Ik krijg de Gouden Vlegel weliswaar opgespeld, maar met alles wat ik doe, doe ik dat nooit alleen. Daarom wil ik iedereen bedanken voor het werk bij De Dorschkast en bij al mijn andere bezigheden, zonder jullie kan ik het ook niet doen.”

NOG VOLOP ACTIVITEITEN Vervolgens werd het podium vrijgemaakt voor het tweede optreden van de Shanty Zangers Ede, ging de Kindervlooienmarkt van start, was er het Vlegelcorso en het Vlegelhangen en werd het almaar drukker in de Dorpsstraat. Bij het Vlegelhangen werd er verbeten geprobeerd zo lang mogelijk aan de vlegel te blijven hangen. De Bennekomse jeugd was gretig en in de meeste gevallen, onder aanmoedigingen van het ook nu weer in ruime mate aanwezige publiek, ook letterlijk vasthoudend. Ondertussen was op het Van Slootenplein ook het muziek en dansspektakel losgebarsten. De Triple B, de Bennekomse Big Band, zette het plein in beweging en de diverse dansgroepen van Dance Studio Bennekom oogstte bewondering en applaus met hun spectaculaire dansmove ’s. Maar ook op het Hoofdpodium gingen de voetjes van de vloer, de handen in de lucht en werden er diverse polonaises gelopen. Vooral Marlane Dirksen zorgde voor veel sfeer. De Nederlandse zangeres, bekend van haar optredens in de real live soap van John de Bever, De Bevers, wist al snel het toegestroomde publiek voor zich te winnen. Tegelijkertijd telden na afloop van de Kindervlooienmarkt, jeugdig Bennekom de opbrengst. Gezien de vele blije en verraste gelaatsuitdrukkingen viel dat in de meeste gevallen lang niet tegen. De lange en warme dag wordt vanavond afgesloten met onder andere een concert van OBK en een optreden van zanger Rutger van Barneveld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie