De werkgroep Duurzaam Eten Bennekom, met derde van links Reinoud Moojen.
De werkgroep Duurzaam Eten Bennekom, met derde van links Reinoud Moojen. Dick Martens

Een kijkje in de keuken van: serie over duurzaam eten van start

22 april 2023 om 08:26 Duurzaamheid

BENNEKOM Duurzame Estafette-artikelen. Nog nooit van gehoord? Klopt, want vanaf dit voorjaar start er in het Bennekoms Nieuwsblad een kakelverse serie over duurzaam eten. Waarom duurzaam eten? We weten allemaal dat we alle zeilen moeten bijzetten, om de planeet leefbaar te houden en in deze artikelen vindt u iedere maand een inspirerend recept om lekker, lokaal en duurzaam te eten.

DE UI Binnenkort verschijnt er een eerste artikel: ‘Een kijkje in de keuken van…’. Wilt u na het lezen van dit artikel ook het recept maken? Dan kan er bij de Hoge Born een tas worden gekocht met alle ingrediënten en het recept. Je hebt dan alles in huis om een duurzame maaltijd te maken en te delen met vrienden of familie. Tot november zal er dan maandelijks ‘een estafetteartikel’ gepubliceerd worden over telkens een andere seizoensgroente. Het eerste recept? Een overheerlijke schotel met ‘de Ui’. Bij wie er een kijkje in de keuken zal worden genomen, blijft nog even geheim.

EETOMGEVING Over hoe het idee over deze column is ontstaan kan Reinoud Moojen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, alles vertellen. ,,Mijn onderzoeksproject is verbonden aan de Regio Deal Foodvalley. Binnen dit project kijk ik naar de eetomgeving, alles in de omgeving wat onze eetkeuzes beïnvloedt en hoe we die samen met sleutelfiguren, zoals bewoners, de gemeente en lokale ondernemers, kunnen veranderen. Het doel is om mensen te helpen met het maken van gezonde en duurzame eetkeuzes. Want door ‘bewust’ te kiezen voor wat je eet, draag je niet alleen bij aan je eigen gezondheid maar ook aan die van de planeet. Wist je bijvoorbeeld dat krieltjes met een slavink en peultjes uit Zimbabwe zeker 10x meer broeikasgassen uitstoot dan de uienschotel uit het artikel?”

STAPPEN MAKEN Het idee is ontstaan door een samenwerking met een groep mensen, die een duurzaam Bennekom een warm hart toedragen. ,,In 2022 hebben wij met ‘Duurzaam Bennekom’ bijeenkomsten georganiseerd om de eetomgeving te bespreken. Aangegeven werd, dat er in Bennekom een stap te maken is rondom het vergroten van kennis en bewustzijn van duurzame voeding. Daaruit is een werkgroep ontstaan die besloot om nieuw leven te blazen in een Bennekoms fenomeen: het estafetteartikel. Maandelijks zal een lid van de werkgroep langs gaan bij een Bennekommer die een duurzame, seizoensgebonden maaltijd maakt. Het recept wordt gedeeld in een artikel in de vorm van een interview.” 

VRAGENLIJST Omdat in dit project ‘samenwerking’ centraal staat, nodigt Mooijen iedereen uit om een bijdrage te leveren aan dit project. ,,Dit kan door een vragenlijst in te vullen. De vragenlijst gaat over hoe de deelnemers denken over duurzaam eten en hun eetomgeving. Het invullen duurt hoogstens 5 tot 10 minuten en onder de deelnemers verloten we een waardebon van €15 of een tas met verse lokale producten. Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie