Tine Cupido, Carla van den Berg, Roel Hartman en Hansje Egberts (vlnr) bewonderen het schilderij 'Maan' van Jeltje Hoogenkamp.
Tine Cupido, Carla van den Berg, Roel Hartman en Hansje Egberts (vlnr) bewonderen het schilderij 'Maan' van Jeltje Hoogenkamp. Dick Martens

Expo Het Zonnelied in Oude Kerk: ‘Het vroegste loflied op de schepping’

24 augustus 2022 om 21:11 Overig

BENNEKOM ‘Kunst in de Kerk’, misschien niet alledaags maar in Bennekom inmiddels een begrip. Met dank aan de expositiecommissie van de Oude of Sint-Alexanderkerk, die er deze jaargang voor de tweede keer voor heeft gezorgd, dat er genoten kan worden van bijzondere kunst in het Bennekomse dorpscentrum. Na de tentoongestelde ‘druksels’ van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), sieren nu zeven grote en kleurrijke schilderijen van Jeltje Hoogenkamp, die zij maakte bij het Zonnelied van Franciscus van Assisi, de fraaie nissen in de kerk. De tentoonstelling is inmiddels al te zien en kan bewonderd blijven worden tot 30 oktober.

door Dick Martens

,,Franciscus schreef het Zonnelied in 1225, dat was zijn laatste levensjaar. Het is één grote lofprijzing op de schepping”, legt Tine Cupido, lid van de expositiecommissie Oude Kerk uit. ,,In de loop der eeuwen is het lied in vele talen vertaald, bewerkt en op muziek gezet. Ook door dichters in ons taalgebied, zoals Guido Gezelle, J.W. Schulte Nordholt en Huub Oosterhuis. Jeltje Hoogenkamp maakte zeven ingetogen en kleurrijke schilderijen bij deze lofzang. Geweldig en bijzonder bij deze expositie is dat René van Loenen bij elk schilderij een gedicht heeft gemaakt, dat ernaast hangt.” Het zijn zeven meditatieve schilderijen en zeven gedichten over Broeder Zon, Zuster Maan, Broeder Wind, Zuster Water, Broeder Vuur, Zuster Aarde en Zuster Dood die de kijkers en lezers uitnodigen om stil te staan bij de verbondenheid van mensen met de aarde die ze bewonen.

,,Deze expositie sluit mooi aan bij de vorige, die maar liefst ruim 1400 bezoekers heeft getrokken”, vult Carla van den Berg aan. ,,We hebben nu ook de mogelijkheid om de kerk het hele ‘mooi weer seizoen’ open te hebben. Het thema ‘het Zonnelied’ is eigenlijk ook wel een bewuste keuze. We kijken als commissie altijd wel rond naar wat goed in de kerk past en zijn dan ook op zoek naar variatie. Wat bij deze expositie zo mooi is, is dat we ook wat met de architectuur van de kerk kunnen doen. Het zijn grote kleurrijke schilderijen die we heel mooi kwijt konden in de nissen. Het is eigenlijk net of die ervoor gemaakt zijn. Kunst en Kerk hoorden eigenlijk van oudsher bij elkaar, maar dat heeft jarenlang wat ‘op slot’ gezeten, maar het komt gelukkig weer steeds meer terug. En daar zijn wij heel blij mee.”

Met dank ook aan de vrijwilligers, die ervoor zorgen dat de kerk tijdens de expositie op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur geopend is. ,,Het wordt hooglijk gewaardeerd, dat de kerk wekelijks open is”, glundert Hansje Egberts, die evenals Roel Hartman nu ruim een jaar vrijwilliger is. ,,De mensen lopen zo makkelijk binnen en niet alleen voor de exposities, maar ook bijvoorbeeld omdat ze hier ooit hebben gewoond en zien dat de kerk open is en dan even gaan kijken. Of ze zoeken de stilte, luisteren naar de muziek, om zo wat tot rust te komen.” En nu kan er daarnaast ook nog eens genoten worden van weer een aansprekende expositie, die kosteloos te bezoeken is. ,,Bijzonder daarbij is dat we de band tussen kerk en verleden kunnen laten zien. Ruim 800 jaar geleden ging Franciscus rond met zijn volgelingen en dichtte hij dit lied dat steeds is meegegaan. Het eerste kerkje in Bennekom, waarvan nog restanten in de huidige kerk te zien zijn, stond hier al in de tijd van Franciscus. Dit is een stukje historisch besef dat we de bezoekers kunnen meegeven.“

Voor meer informatie: www.expooudekerk.nl

Het schilderij 'Zon' met het gedicht, sieren ook een van de nissen van de Oude Kerk.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie