Voorzitter van De Zonnebloem Afdeling Bennekom, Wim Zeeman, zou graag wat jonge vrijwilligers, die IT-interesse hebben, verwelkomen.
Voorzitter van De Zonnebloem Afdeling Bennekom, Wim Zeeman, zou graag wat jonge vrijwilligers, die IT-interesse hebben, verwelkomen. Dick Martens

Zonnebloem Bennekom is erg actief

24 augustus 2022 om 21:11 Overig

BENNEKOM Een handicap kan je bewegingsvrijheid beperken. Wanneer je afhankelijker wordt van anderen, wordt je wereld vaak kleiner en voel je je vaker alleen. De Zonnebloem zet zich in voor alle mensen, jong en oud, met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die in een sociaal isolement dreigen te komen. Namens de Zonnebloem zijn duizenden vrijwilligers iedere dag actief om sociale en recreatieve activiteiten te organiseren en begeleiden. De Zonnebloem Bennekom is één van de ongeveer 1000 afdelingen. Wim Zeeman staat daar sinds enige tijd aan het roer als voorzitter.

‘Wij zijn op zoek naar jonge vrijwilligers’

Dick Martens

Edenaar Zeeman (73) was beroepsmatig, als hydroloog, een man van het water en van waterbeheer. ,,De Zonnebloem wordt vaak geassocieerd met ‘de boot en de boottochten’, maar de Zonnebloem staat voor zoveel meer”, legt de voorzitter uit. ,,Het is al 70 jaar geleden dat De Zonnebloem werd opgericht, met de bedoeling om vooral iets leuks te doen voor mensen met een fysieke handicap. Gesteund wordt er voornamelijk op heel veel vrijwilligers. Dat is ook bij ons in Bennekom het geval. 

We hebben momenteel zestig vrijwilligers op een deelnemersaantal van zeventig, dus bijna één op één en onze ambitie is die vrijwilligersgroep nog wat te kunnen uitbreiden en dan met name met wat jongeren die ons kunnen en willen ondersteunen in de IT-sfeer. Het merendeel van onze huidige vrijwilligers zijn 65-plussers en kunnen bijvoorbeeld wel mailen, maar zodra het wat ingewikkelder wordt, bijvoorbeeld website-beheer of het gebruik maken van programma’s, dan haken de meesten af.” 

Maar de nu al actieve vrijwilligers zorgen ervoor, dat de deelnemers regelmatig bezocht worden, maar ook kunnen deelnemen aan tal van activiteiten. ,,Zoals de Nieuwsjaarbijeenkomst, een winkelmiddag in Kronenburg Arnhem, een bezoek aan Intratuin in Duiven, een boottocht op de Linge, een High Tea, maar ook diverse korte vakanties zoals bijvoorbeeld straks in september als een groep naar Losser gaat. Daar is een groepsaccomodatie, die geschikt is voor mensen met fysieke handicaps. 

Onze laatste activiteit was het plukken van zonnebloemen bij de Boschhoeve. Dat deden we op uitnodiging van onze zusterafdeling in Renkum-Heelsum. De bossen hebben we verspreid onder onze deelnemers en vrijwilligers. Dat viel erg in de smaak. Het was voor ons een nieuwe actie, maar zeker voor herhaling vatbaar. Een bijzondere activiteit is ook onze duo-fiets. Die biedt mensen die weinig de deur uit komen de gelegenheid samen met een fietsvrijwilliger een sportieve tocht door Bennekom en omgeving te maken. Voor al die activiteiten hebben we een budget waaruit we kunnen putten. We genereren gelden vanuit ons hoofdkantoor in Breda en daarnaast komen onze inkomsten van lokale sponsoren die ons een warm hart toedragen, maar ook uit de lotenverkoop. Die loten gaan we ook weer verkopen op de Vlegeldag en de Dickens Fair. Daar staan we altijd met een stand om onze bekendheid te vergroten en waar ook nieuwe vrijwilligers zich kunnen aanmelden. Want we willen natuurlijk wel actief blijven om onze deelnemers hulp en plezier te kunnen bieden.” 

Voor meer info: www.zonnebloem.nl/bennekom

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie