Voor de Najaarsexpositie in De Kijkdoos is men op zoek naar 'portretten'. Aan alle Bennekommers wordt die kans geboden.
Voor de Najaarsexpositie in De Kijkdoos is men op zoek naar 'portretten'. Aan alle Bennekommers wordt die kans geboden. Dick Martens

Najaarsexpositie met portretten: ‘Iedereen een kunstwerk in De Kijkdoos’

7 juni 2023 om 12:27 Kunst

BENNEKOM De Kijkdoos heeft als doel om mensen, van jong tot oud, te inspireren en te fascineren met eigentijdse beeldende kunst. En dat op een toegankelijke manier, midden in Bennekom in villa Erica. Zo wil men ieders plezier in kunst stimuleren. Al meer dan 50 jaar heeft De Kijkdoos een grote variëteit aan disciplines in de beeldende kunst tentoongesteld. Inmiddels staat de Najaarsexpositie van 2023 op de rol. Daar zal een bijzondere invulling aan gegeven worden. Kees Kuiphof, conservator van de Kijkdoos, legt het ambitieuze plan uit.

,,De Najaarsexpositie staat van 28 oktober tot en met 12 november 2023 op onze agenda”, steekt Kees van wal. ,,Voor die expositie zijn wij op zoek naar portretten. Onder dat motto geven wij alle Bennekommers, met de nadruk dus op ‘alle’, de kans om een kunstwerk te gaan maken, dat dan vervolgens een plek zal krijgen in De Kijkdoos, in de zaal van villa Erica. Zij kunnen één werk inleveren voor de expositie. Een tekening, een schilderij, air brush, een foto of een ruimtelijk werk, alles is mogelijk. De enige voorwaarden zijn, dat het dus een portret moet zijn en dat de werken voorzien moeten zijn van een ophangsysteem. Dat hoeft niet al te ingewikkeld te zijn, als het maar aan een schroef opgehangen kan worden. Beelden van hout, gips of steen zullen op een sokkel worden geplaatst. Het formaat is vrij. Aanmelden kan via: moniquegrolle@outlook.com. Omdat alle werken een plek krijgen willen we graag weten hoeveel wij kunnen verwachten, zodat wij de zaal daarop kunnen aanpassen.”

OOK KINDEREN KUNNEN MEEDOEN

Om ook kinderen te inspireren en uit te dagen om mee te doen aan de expositie zullen ook de scholen worden benaderd. ,,We willen vragen of die opdracht op school kan worden uitgevoerd. Een selectie daarvan zal dan ook een plaats in de expositie krijgen.” Ook bezoekers aan de tentoonstelling krijgen ‘een opdracht’. ,,Vanaf de opening op 28 oktober, kunnen zij hun stem uitbrengen op wat zij het fraaiste, origineelste of knapste kunstwerk vinden. Het werk met het hoogst aantal stemmen zal dan worden beloond met de publieksprijs. Wij hebben zelf een onafhankelijke jury geformeerd die de werken op originaliteit zal beoordelen. Voor de drie best beoordeelde werken zijn er geldbedragen van respectievelijk 150, 100 en 75 euro beschikbaar.”

WERKEN INLEVEREN

De werken kunnen ingeleverd worden op dinsdagavond 24 oktober van 18.30-21.00 uur en op woensdag 25 oktober van 9.00-17.00 uur en van 18.30-21.00 uur in villa Erica, Ericapark 1. De bekendmaking van de prijswinnaars, zowel van de publieksprijs als de winnaars die door de jury zijn gekozen, is op zaterdag 11 november door de voorzitter van De Kijkdoos, Ronald Blankenstein. Wij hopen, dat vele Bennekommers deze mooie uitdaging aan zullen gaan. Wij kijken er in ieder geval al reikhalzend naar uit.”

Voor meer informatie over de Najaarsexpositie en De Kijkdoos: www.dekijkdoosbennekom.nl 

door Dick Martens

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie