Wethouder Hester Veltman-Kamp, opende de jubileumtentoonstelling van de Kijkdoos: 'Kunst in Uitvoering'. Rechts kunstenares Lia Stouten.
Wethouder Hester Veltman-Kamp, opende de jubileumtentoonstelling van de Kijkdoos: 'Kunst in Uitvoering'. Rechts kunstenares Lia Stouten. Dick Martens

‘Kunst in Uitvoering’ geopend

19 april 2022 om 20:36 Overig

De Kijkdoos bestaat 50 jaar

BENNEKOM  Wat is er nu leuker dan kunstenaars zelf aan het werk te zien? Of het nu gaat om beeldhouwen, fotografie of keramiek. Met dat idee in het achterhoofd ging men bij de Culturele Vereniging De Kijkdoos Bennekom aan de slag. Het resultaat was vervolgens, dat het uitgestelde 50-jarig jubileum gevierd gaat worden met de jubileumactiviteit ‘Kunst in Uitvoering’, open ateliers in Bennekom centrum. De opening werd verricht door wethouder van de gemeente Ede, Hester Veltman-Kamp. 

Onder toeziend oog van kunstenares Lia Stouten maakte de wethouder de slinger van papier, ‘de veranderslinger’ weer wat langer, door haar bijdrage en tekst ‘Ik was hier’ eraan vast te maken. ,,We laten de slinger in de loop van de week groeien tot een woud, tot een feest van verbinding”,  lichtte de kunstenares toe. 

,,Vandaag bestaat de Kijkdoos 51 jaar, maar we doen eigenlijk alsof we 50 jaar bestaan”, aldus Ronald Blankenstein, de voorzitter van De Kijkdoos, in zijn openingsspeech die hij houdt in het voormalige pand van Woudstra Woman in de Bennekomse Dorpsstraat nummer 19, waar de jubileumactiviteit ‘Kunst in Uitvoering’ plaatsvindt. ,,Een mooi project, omdat het de kunstenaars naar het dorp brengt. De Kijkdoos organiseert elke twee jaar een open atelierroute, waarbij de Bennekomse bevolking op bezoek kan gaan bij de diverse ateliers, maar vanaf vandaag brengen wij de kunstenaar dus naar het dorp. Iedereen kan hier dan langskomen en kennismaken met kunst. Als voorzitter ben ik daar enorm trots op, maar trots ben ik ook op de kunstenaars die dit project mogelijk hebben gemaakt. Met heel veel enthousiasme is er een bijzonder fraai programma ontwikkelt, daarvoor bedank ik de kunstenaars, maar zeker ook onze jubileumcommissie, die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.” 

Een van de kunstenaars die medeverantwoordelijk is geweest voor het inrichten van het winkelpand is Lia Stouten, die samen met José van Loon en Maya Siepel ‘het papierteam’ vormt. ,,De kunstslinger, die voor in de winkel hangt, is een project van ons drieën. Dat project heet ‘Ik was er ook”, legt Stouten uit. ,,Het is fijn, het is feest, 50 jaar De Kijkdoos. Voor ons als kunstenaars is het belangrijk, dat er een podium is om ons werk te kunnen tonen en het is heel fijn om te ervaren dat cultuur in Bennekom belangrijk wordt gevonden, dat wij onze passie kunnen tonen en delen. De Kijkdoos en hun vele vrijwilligers in ons dorp, die helpen ons daarbij. Daar zijn wij blij mee. Dat er een plek is die wordt gedragen door liefhebbers van cultuur. Kunst gaat over verbinden, praten over wat je ziet en wat het met je doet. Omdat het feest is willen we dit vieren met een slinger, een slinger van papier, een vrolijke slinger.” Bezoekers kunnen ervoor zorgen, dat die slinger steeds langer en kleurrijker wordt, door hun boodschap of wens op te schrijven en als nieuwe schakel eraan vast te maken. ,,Tot een feest van verbinding voor nu en in de toekomst. Als dank ligt er dan een mooie kaart, als herinnering aan dit gezamenlijke gevierde moment, voor u klaar.”

Wethouder Hester Veltman-Kamp voegt onmiddellijk de daad bij het woord en bevestigt haar boodschap aan de papieren slinger. ,,Zoals al eerder gememoreerd wil ik ook nog eens benadrukken hoe belangrijk het is, dat kunst en cultuur worden uitgedragen”, laat ze de in ruime mate aanwezige kunstenaars, kunstliefhebbers en belangstellenden, vervolgens weten. ,,En hoe belangrijk het ook is, dat het nu hier in het dorpscentrum gebeurt. Jullie, bij De Kijkdoos, doen dit toch maar weer. Met passie en overtuiging, vooral daardoor krijgen jullie ook een project als dit weer voor elkaar. Hartstikke fijn. Daarmee, maar ook met het 50- en 51-jarig jubileum, dat we er ook maar even bij pakken, wil ik jullie van harte feliciteren. Ik hoop, dat jullie daar nog lang mee door kunnen gaan.” Voor meer informatie: www.dekijkdoosbennekom.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie