Gerben Spies (links) en Han Krijgsman (Duurzaam Bennekom), nodigen Bennekommers uit om eens een elektrische auto te proberen.
Gerben Spies (links) en Han Krijgsman (Duurzaam Bennekom), nodigen Bennekommers uit om eens een elektrische auto te proberen. Dick Martens

Duurzaam Bennekom houdt de 40 dagen competitie over mobiliteit

8 februari 2023 om 07:30 Duurzaamheid Tips van de redactie

BENNEKOM In 2018 stond het woord ‘duurzaamheid’ in de top 10 van meest irritantste Nederlandse woorden. Volgens het juryrapport wordt duurzaamheid te pas en te onpas gebruikt en is het daarom ‘een hol, betekenisloos containerbegrip’ geworden. Maar die duiding is inmiddels verworden van ‘irritant’ naar ‘niet meer weg te denken uit het huidige tijdsbeeld’. Vraag dat maar aan het kernteam van Duurzaam Bennekom, dat al vele initiatieven ontplooide, zoals nu weer ‘de 40 dagen competitie’. Gerben Spies en Han Krijsman beiden lid van het Kernteam geven in de aanloop naar de competitie tekst en uitleg.

,,Ook in 2023 start er een nieuwe duurzaamheidscompetitie aan het begin van de 40-dagentijd”, kijkt Gerben Spies alvast vooruit naar ‘de competitie’. ,,In voorgaande jaren kwamen thema’s als voedselverspilling, afvalpreventie, energiebesparing en de circulaire economie al voorbij. Dit jaar gaan we met een nieuw thema aan de slag, namelijk ‘Mobiliteit’. Een beladen thema, want mobiliteit staat niet één keer in de top 10, maar wel drie keer! Reizen met de auto, het vliegtuig én met het openbaar vervoer zorgen samen voor een enorme impact. Gelukkig zijn er voldoende duurzame alternatieven voorhanden en daarmee willen we gaan experimenteren, de Bennekommers uitdagen. Wat werkt voor jou? En wat niet? Wat is voor jou belangrijk? Is het comfort, uitstoot, routine, avontuur of toch gezondheid? Niet altijd maken we deze keuzes bewust, daarom vonden wij het tijd om dit onderwerp eens stevig beet te pakken.”

AFTRAP OP ASWOENSDAG

Om dat gezamenlijk te gaan bewerkstelligen is op aswoensdag, 22 februari, de aftrap van de competitie. ,,Dat willen we met zoveel mogelijk mensen gaan doen”, vult Han Krijgsman aan. ,,Daarom nodigen we ‘heel’ Bennekom uit om dan naar de Brink te komen, om onder andere te komen luisteren naar interessante sprekers, zoals bijvoorbeeld iemand van MyWheels die wat zal gaan vertellen over deelmobiliteit. En hoe die competitie er dan verder uit gaat zien willen we dan gezamenlijk gaan ontdekken. De inloop is vanaf 19.45 uur, er wordt om 20.00 uur begonnen en de avond zal rond 21.30 uur worden beëindigd.” 

EXPERIMENTEREN

Maar de bezoekers zullen ook worden uitgedaagd en verleid door ze met verschillende aspecten van mobiliteit te laten experimenteren. ,,Door ze bijvoorbeeld de gelegenheid te geven om eens een keer een elektrische auto, een deelauto of speed pedelec te proberen. We denken eraan om die eens een keer op het Kerkplein neer te zetten. Dan kunnen we ook vragen beantwoorden. Maar uiteindelijk gaat het allemaal om gewoontes doorbreken. Onze insteek is in ieder geval dat je tijdens zo’n 40-dagen competitie is dat je wat andere dingen gaat proberen. En als je dat dan eens doet en ervaart, wordt dat misschien wel je nieuwe gewoonte. Dat hopen wij dan natuurlijk.” Voor info: www.duurzaambennekom.com 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie