Imme Spies zwaait nu vrolijk met een tijdschakelaar. Wat zou hij in 2050 vinden van ons duurzaamheidsbeleid?
Imme Spies zwaait nu vrolijk met een tijdschakelaar. Wat zou hij in 2050 vinden van ons duurzaamheidsbeleid? Foto:

40 dagen Duurzaam Bennekom 2021

11 februari 2021 om 10:48 Algemeen

Door Wout Schotsman

Imme Spies is anderhalf jaar. Hij reikt ons een tijdschakelaar aan, als een symbool om mee te doen aan de actie ’40 dagen Duurzaam Bennekom’. Die actie is voor iedereen een aansporing om zuinig te zijn op onze wereld. Imme’s wereld in 2050, als hij 31 jaar wordt.

Bennekom -  Gerben Spies is de vader van Imme, lid van de ‘Taakgroep Kerk, Milieu en Samenleving Bennekom’ en mede-voorbereider van de ’40 dagen klimaatcompetitie’. Deze 40 dagen voor Pasen, van 17 februari tot en met 31 maart zijn wereldwijd bijzondere dagen voor vooral de Katholieke en Protestantse Kerken. Het zijn de 40 dagen voor de opstanding van Jezus. Die dagen werden ooit de Vastendagen genoemd. Het letterlijke vasten is wat in verval geraakt, maar van oorsprong waren het dagen waarin geminderd werd, ooit met eten, later met luxe, met vlees, met alcohol en de laatste jaren zelfs met social media. De Taakgroep Kerk, Milieu en Samenleving heeft Bennekom al enkele jaren gezet in het teken van duurzaamheid: minder met elektriciteit, met gas en met water.

Posters

Op posters die dezer dagen in ons dorp her en der te vinden zijn, wordt gesproken over ‘40 dagen klimaatcompetitie’. Het is een bewustwordingsactie: laten we zuinig zijn op onze wereld, die straks ook de wereld moet zijn van onze kinderen en kleinkinderen. Er is een wedstrijdelement aan toegevoegd om de aandacht ervoor te vergroten. Het is de bedoeling aan de hand van wekelijkse opdrachten de deelnemers te stimuleren om hun gedrag aan te passen en besparingen op onder meer C02 en hun portemonnee te realiseren. Alle relevante informatie is te vinden op: https://duurzaambennekom.blogspot.com/. En op de facebookpagina: https://www.facebook.com/duurzaambennekom.

Lokale prominenten

De Bennekomse weerman Reinier van den Berg is klimaatactivist.. De ‘nieuwe’ wethouder van de gemeente Ede, Geert Ritsema, steunt de actie. Hij heeft spontaan 40 gratis warmtescans beschikbaar gesteld voor de eerste 40 aanmeldingen. Symbolisch: voor elke 40 dagen één! Beide heren roepen Bennekommers op zich te melden voor deze ‘Klimaatcompetitie

De coronamaatregelen maken publieksbijeenkomsten onmogelijk en dus wordt uitgeweken naar het alternatief ‘online bijeenkomsten’: de startavond is op woensdag 17 februari en de prijsuitreiking op 31 maart. Op 17 / 2 wordt uitleg gegeven; op 31 / 3 worden de avonturen verteld van hoe het is gegaan en welk gezin of welke straat heeft gewonnen.

Imme

Fantastisch als Imme in 2050 bovenstaande foto uit een plakboek haalt, het artikel weer leest en denkt: mijn ouders en andere Bennekommers hebben eraan bijgedragen dat de aarde nu, in 2050, ‘gezonder’ is dan hij was in 2021. En vervolgens denkt hij waarschijnlijk: op onze schouders rust nu de taak de aarde ‘duurzaam’ te blijven bewonen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie