Gerben Spies, van Duurzaam Bennekom, hoopt op veel deelnemers aan de 40 dagen klimaatcompetitie met als thema: 'Circulatie'.
Gerben Spies, van Duurzaam Bennekom, hoopt op veel deelnemers aan de 40 dagen klimaatcompetitie met als thema: 'Circulatie'. Dick Martens

Een klimaatcompetitie van 40 dagen

16 februari 2022 om 12:06 Overig

Met Duurzaam Bennekom de R-ladder op

BENNEKOM Elk jaar wordt er door Duurzaam Bennekom in de 40 dagentijd een competitie georganiseerd waarin er een thema wordt aangepakt en impact wordt gemaakt. Voorop staat dat het interactief en leuk is. De start van de 2022-competitie is op woensdag 2 maart met de klimaatcompetitie. Het thema is: Circulariteit. 40 dagen lang zal er worden ingezet om meer te gaan circuleren. Met de deelnemers zal de zogenaamde R-ladder van circulariteit opgelopen worden, waar gaandeweg ook nog inspirerende opdrachten kunnen worden uitgevoerd en waarbij zelfs nieuwe inzichten langs komen. Gerben Spies, een van de drie leden van het kernteam van Duurzaam Bennekom geeft tekst en uitleg.

Dick Martens 

,,Met Duurzaam Bennekom, waarbij zich een aantal initiatieven, zoals onder andere Bloemrijk Bennekom, Repair Café Ede, de Kunstfactorij, de Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp, 2e kansbeurs-bennekom, De Voortuin Bennekom en Bloemrijk Bennekom, hebben aangesloten proberen we met- en voor hen een platform te vormen. Op die manier kunnen we ze ook meer podium geven en zo uiteindelijk een grotere impact bereiken voor duurzaamheid”, steekt Spies (33), die samen met Gerard van der Laan en Han Krijsman het Kernteam vormen, van wal. ,,De Klimaatcompetitie is dan de actie die we als Duurzaam Bennekom zelf organiseren. Het concept is om in 40 dagen tijd een onderwerp, een thema,  aan te pakken, waar we dan met een groep mensen die opdrachten uitvoeren, aan de slag gaan. Vorig jaar was het thema energiebesparing in huis. Dit jaar is het ‘Circulariteit’.”

Spies, die sinds vijf jaar inwoner van Bennekom is, kwam via zijn buurman, die voorzitter was van KMS (Kerk & Milieu/Samenleving), in aanraking met Duurzaam Bennekom. ,,KMS is de voorloper van wat nu Diuurzaam Bennekom is. Zelf ben ik duurzaamheidsadviseur bij een adviesbureau, dus ook in mijn werk ben ik hier veel mee bezig. Ik wilde ook lokaal mijn steentje gaan bijdragen en kijken of ik mensen kan enthousiasmeren om het positieve van duurzaamheid te laten zien.” Dat moet dan nu gaan gebeuren via de R-ladder van circulariteit. ,,In 40 dagen wordt in 10 stappen de ladder beklommen met als onderwerpen onder andere: Recover (energieterugwinning), Recycle (verwerken van product naar grondstof), Repair (repareren, dus de levensduur verlengen) en Re-use (hergebruik). Zo hebben we 10 thema’s die beginnen met de letter R. Het leuke daarvan is, dat het samen wordt gedaan. En blijkbaar slaat dat in Bennekom aan, want we hebben, met Duurzaam Bennekom, al 130 mensen die zich aan ons hebben verbonden. We denken dat circulariteit ook In Bennekom leeft, maar veel mensen niet weten wat het is en wat je ermee zou kunnen doen. Dat proberen we in die 40 dagen aan te pakken.” Voor meer info: www.duurzaambennekom.com. De voorlichtingsbijeenkomst, met sprekers, is op 2 maart (20.00-22.00uur) in ‘t Kerkheem in Bennekom.

Voor meer informatie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie