Lambertus Huckriede veroverde maar liefst twee eerste en een derde plaats. Met zijn paard Magnifiek was hij de beste in de categorie Eenspannen Tuigpaarden Kleine Limiet.
Lambertus Huckriede veroverde maar liefst twee eerste en een derde plaats. Met zijn paard Magnifiek was hij de beste in de categorie Eenspannen Tuigpaarden Kleine Limiet. Dick Martens

CH Bennekom ‘ademt’ paardensport

18 mei 2023 om 19:32 Activiteiten

‘Ik kijk er elk jaar weer naar uit om naar Bennekom te gaan’

BENNEKOM Het Concours Hippique kent een jarenlange historie, al sinds 1898 staat ‘het paard’ centraal en sinds 1951 is Hemelvaartsdag de grote ‘concoursdag’. Eerst werd het evenement gehouden op de Wageningse Berg. Later verhuisde het naar het Bennekomse landgoed rondom kasteel Hoekelum, met dank aan een gastvrije geste van Baron van Wassenaer, die het voorterrein van zijn landgoed openstelde voor de edele viervoeters. Het concours staat bol van de tradities, maar koestert haar kleinschaligheid en diversiteit. Ook tijdens de 2023-editie waren de vele toeschouwers getuige van alle disciplines van de paardensport: springen, tuigpaarden, hackneys en  Friese tuigpaarden. Kortom ‘CH Bennekom ademt paardensport’.

Dick Martens

EEN GROTE FAMILIE Een mooi voorbeeld van traditie, betrokkenheid en de liefde voor de paardensport is Lambertus Huckriede. De 55-jarige inwoner van Enschede en eigenaar van Trainings- en Handelsstal Huckriede nam in Bennekom deel aan drie onderdelen, namelijk Eenspannen Tuigpaarden Kleine Limiet, Eenspannen Tuigpaarden Openklasse en Eenspannen Hackney’s Grote Maat-Ereklasse. En niet zonder succes, met maar liefst twee eerste plaatsen en een derde positie was de bevlogen paardenliefhebber meer dan tevreden. ,,Drie Oranje linten voor onze stal, want ook Annie Borkent werd nog eerste. Het was super. Ik kijk er elk jaar weer naar uit om naar Bennekom te gaan. Zo’n prachtige entourage, met het kasteel erbij en al die geweldige mensen. Van de parkeerwacht tot de mensen die de prijzen uitreiken, maar ook de toeschouwers, iedereen is enthousiast. Gewoon een geweldig evenement, het voelt ook als familie, met de andere rijders, maar ook met de organisatie. Ik kom hier al 35 jaar en het staat bij mij echt hoog in het vaandel. We hebben ongeveer 25 concoursen door heel Nederland, maar Bennekom hoort echt in mijn top 5.” Huckriede groeide van kinds af aan met paarden op. Mijn vader, die helaas veel te vroeg is overleden, reed ook concoursen in de jaren ‘50, ‘60 en ik heb zijn werk en het rijden voortgezet.”

ALLES LOOPT Het enthousiasme klinkt voorzitter van CH Bennekom, Herman Ubbink, als muziek in de oren. ,,Een betere reclame kan je niet hebben.” Ubbink, getooid met de traditionele ‘bestuurs-bolhoed’ en in ‘krijtstreep’ met Oranje corsage straalt warmte en rust uit. Met de handen in de zakken overziet hij alles, maakt met velen een praatje en veelvuldig laat hij zich ontvallen: ‘Alles loopt’. ,,Met dank natuurlijk aan al die vrijwilligers die dit weer mogelijk maken. Ondertussen klinkt veelvuldig het applaus vanaf de tribunes richting de voorbij dravende paarden, is er bewondering voor de hoge sprongen, maar ook voor de show met de shetlandpony’s. Het was weer een mooie traditionele concoursdag, die weer heel veel paardenliefhebbers veel plezier bracht, maar ook  ’de nieuwe bezoekers’ zijn volop aan hun trekken gekomen en in een aantal gevallen misschien ook talenten opgeleverd. ,,Mama, ik wil ook een paard”, fluisterde een van de jonge bezoekers haar moeder bij het verlaten van Landgoed Hoekelum, toe. Dus wie weet, staat ze over een paar jaar prominent in het programmaboekje. Zo maakte 35 jaar geleden ook Lambertus Huckriede in Bennekom zijn opwachting.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie