In het Repair Café Bennekom lukte het de reparateurs afgelopen zaterdag ook weer om veel apparaten 'aan de praat' te krijgen.
In het Repair Café Bennekom lukte het de reparateurs afgelopen zaterdag ook weer om veel apparaten 'aan de praat' te krijgen. Dick Martens

Repair Café Bennekom voorziet in een behoefte: ‘Weggooien? Dat hoeft vaak echt niet!’

15 oktober 2022 om 10:37 Maatschappelijk

BENNEKOM In Nederland worden nog altijd veel spullen weggegooid. Daar zitten ook vaak dingen bij waar bijna niets aan mankeert en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Maar repareren zit bij de meeste mensen niet meer in hun systeem. Zeker jongere generaties weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Dat is ‘tegen het zere been’ van de diverse zogenaamde Repair Cafés, waarvan er ook één in Bennekom huist. Ad de Bruin, voorzitter van Repair Café Ede is blij dat de cafés weer volop draaien. In Bennekom staat de deur van De Ontmoeting, Emmalaan 1, elke tweede zaterdag van de maand open van 10.00 tot 12.30 uur.

door Dick Martens

In 2014 maakte De Bruin kennis met het fenomeen Repair Café, nog niet wetend wat dat precies was. ,,Ik heb contact opgenomen met de landelijke organisatie, waar je ook een starterspakket kon bestellen. Dat heb ik vervolgens gedaan en het toeval wilde dat ik juist toen werd gebeld door Bas Wegman, die eenzelfde gedachte had. Samen zijn we toen op nul begonnen en met onder andere een subsidie van Idee in Uitvoering zijn we na een jaar voorbereiding, in januari 2015, gestart bij Meet Inn in Ede. Die tijd hadden we nodig om onder andere vrijwilligers te werven en gereedschap aan te schaffen. Zowel in Ede, alsook in Bennekom was de belangstelling direct groot. Dat had ik niet verwacht, maar ik was en ben er nog altijd wel blij mee.”

STALLING Gestart werd met een twintigtal vrijwilligers, bestaande uit technische mensen, gastvrouwen en gastheren, die de mensen ontvangen. ,,We hebben ook kledingreparateurs. Maar dat is wel ‘een lastig gebied’, omdat er niet zoveel dames meer zijn die dat vak nog beheersen. Dat is voor ons nog zeker een aandachtspunt, maar in alle geledingen kunnen we natuurlijk nog altijd mensen gebruiken. Ook zou het mooi zijn als wij onze dichte aanhanger, die wij inmiddels hebben kunnen aanschaffen, ergens overdekt zouden kunnen stallen. In die aanhanger zit alles wat we nodig hebben, zoals ons gereedschap. Naar die veilige plek zijn we nog op zoek.”

Tijdens de openstelling van het Repair Café is de aanloop veelbelovend, er wordt gestreefd naar een twintigtal reparaties per bijeenkomst. ,,Ons uitgangspunt daarbij is, dat de reparaties binnen een half uur plaats moeten kunnen vinden. Dat lukt overigens niet altijd, ook omdat onze technische vrijwilligers van het principe ‘het moet en het zal gemaakt worden’ uitgaan. Als ze denken ‘het kan’, dan gaan ze ervoor. Daar halen ze hun plezier ook uit, dat ze mensen blij weer weg zien gaan met een apparaat dat weer gerepareerd is. Over het algemeen krijgen we elektrische apparaten aangeboden die mensen niet meer bij een commerciële reparateur laten repareren. Gekscherend zeggen wij wel eens, dat als ze er daar alleen al naar kijken ben je al veel geld kwijt.”

Voor meer info: www.repaircafe-ede.nl/bennekom 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie