Paukenist Maarten van der Valk zal tijdens het cantate concert in de Alexanderkerk een prominente rol spelen.
Paukenist Maarten van der Valk zal tijdens het cantate concert in de Alexanderkerk een prominente rol spelen. Annelies van der Vegte

Cantate concert in Bennekom: ‘Zes pauken, dat is echt heel bijzonder’

Muziek

BENNEKOM ‘Het mag en het kan weer’. Het is de opluchting en de hunkering naar eindelijk weer een cantate concert, uitgesproken door organiste Elly en dirigent Dick Meijer, de drijvende krachten achter het Alexander Consort, die de cantate concerten verzorgen in de Oude Kerk in het centrum van Bennekom. Op 17 september staat het concert op het programma. Een bijzonder concert, waarin de pauken centraal staan. Op een terras, met de Alexander Kerk ‘in de rug’ blikt het echtpaar Meijer alvast vooruit.

door Dick Martens

,,Deze keer weer helemaal als vanouds, zonder restricties, zonder toegangsbewijs”, begint Elly Meijer enthousiast haar vooruitblik. ,,De mensen kunnen weer ‘gewoon’ binnenlopen en genieten van heerlijke muziek. Omdat het feest is zal Maarten van der Valk, onze paukenist, samen met hoorns en strijkers een orkestwerk spelen, namelijk ‘de Sinfonia van Graupner’. Dat is echt een bijzonder stuk. Ik zou daarom ‘heel Bennekom’ willen toeroepen: ‘Dat moet je gehoord en gezien hebben’.” 

Vooral de aanwezigheid van paukenist Van der Valk stemt Elly en Dick Meijer tot tevredenheid. ,,Al jaren zegt hij tegen ons, dat als je nog eens een keer ‘iets’ doet, dan wil ik dat stuk, de Sinfonia van Graupner, met zes pauken spelen. Als je al pauken nodig hebt bij een concert, dan staan er normaal gesproken maar twee, dus zes is echt bijzonder. En omdat dan wel ‘een beetje herrie’ geeft hebben we nu ook de beschikking over een voor ons doen groot orkest van maar liefst 19 spelers. Het wordt echt spektakel.”

Christoph Graupner (13 januari 1683 - 10 mei 1760) was een Duits barokcomponist en onder andere kapelmeester bij de landgraaf van Darmstadt. Graupners muziek is beschaafd, doorvoeld, vernieuwend en veeleisend. De retorische kracht in zijn vocale werken is verbluffend. ,,Hij heeft een omvangrijk oeuvre gecomponeerd”, legt Dick Meijer uit. ,,Waarvan hij zelf zei, ‘als ik dood ben moet het vernietigd worden’. Door stom toeval is het bewaard gebleven. Vlak voor Darmstadt in 1944 werd gebombardeerd, werden zijn werken overgebracht naar een plek buiten de stad. Was dat niet gebeurd, dan was alles verbrand.” 

Ook het koor van de Christelijke Oratorium Vereniging Bennekom is weer op volle sterkte aanwezig. ,,Het zal twee a capellawerken zingen. Een modern werk van Daniel Elder en een oud werk van T.L. de Victoria. Het ene heel verstild en het andere vrolijk. Tot slot van ons concert voeren we cantate 91, ‘Gelobet seist du, Jesu Christ, uit. Een cantate van Johann Sebastian Bach. Omdat de twee hoorns al besteld waren voor ‘de Graupner’ leek het ons mooi om ook een cantate te doen waarbij de hoorns zullen klinken. We hebben in de regel niet zo vaak hoornisten in ons midden. Ons mooie solistenkwartet zal de solo-gedeeltes voor hun rekening nemen. We kijken er echt naar uit. Het concert is gratis te bezoeken, maar we houden wel een collecte bij de uitgang. Er wordt om 16.15 uur begonnen.”

advertentie
advertentie