Dennis Ausma en zijn paard Mexpression, zijn tijdens het Nederlands kampioenschap in Ermelo, op weg naar de Nationale titel.
Dennis Ausma en zijn paard Mexpression, zijn tijdens het Nederlands kampioenschap in Ermelo, op weg naar de Nationale titel. Digishots

Dennis Ausma is Nederlands kampioen dressuur: ‘Ik zit al vanaf mijn 6e ‘in de paarden’

31 augustus 2023 om 10:40 Overig

BENNEKOM Als er nog grote bossen bloemen in een emmer staan en een grote taart in de ijskast, betekent dat in de regel, dat er wat te vieren valt. En dat is er bij ‘Dressuurstal Dennis Ausma’ dan ook wel degelijk, namelijk een heus Nederlands kampioenschap dressuur. Staleigenaar Dennis Ausma behaalde met zijn paard Mexpression die titel in de Z1 Klasse tijdens de Nationale titelstrijd in Ermelo. Nog nagenietend van die prestigieuze zege kijkt hij ‘met koffie en gebak’ terug, maar ook richting de toekomst, want ‘een dergelijk kampioenschap smaakt naar meer’.

door Dick Martens  

De plek waar dat gebeurt, geeft je tevens ‘een mooi inkijkje van bovenaf’ op de stallen, waar de nodige bedrijvigheid heerst. De paarden worden verzorgd, of keren terug vanuit de wei. Ausma (48) kijkt even tevreden naar beneden en geniet zichtbaar. ,,Vanaf mijn zesde ben ik op de manege van Roelofsen, aan de Ritzema Bosweg, met paardrijden begonnen. Die verhuisde naar Bennekom en werd de Manege zonder Drempels. Toen ben ik gaan rijden bij de stal aan de Lange Steeg; ik was toen 9 jaar. Daar leerde ik ook de eigenares van deze stal waar we nu zitten, Jolanda Adams, kennen”, legt hij uit. 

SPECIALE BAND

,,Met haar kreeg ik direct al een mooie en speciale band. We hebben altijd contact gehouden. Ook gaf ik haar en en ook aan haar pensionklanten al les, dus ik kwam hier al wel veel. Maar ruim twee jaar geleden werd ze ernstig ziek. Het leek aanvankelijk beter te gaan, maar begin vorig jaar hoorde ik dat het ineens heel slecht ging en dat ze ook uitbehandeld was”, zegt Ausma. ,,Ik wilde haar toch nog even zien, ben bij haar op bezoek gegaan, en al snel gaf ze aan, dat het haar wens was dat ik de stal zou gaan overnemen. 

Hij gaat verder: ,,De stal was al ruim 20 jaar echt haar ding en zij wilde per se dat de overname goed geregeld zou worden. Ik heb het even laten bezinken, heb het met mijn ouders en mijn vriend Roy Poster besproken, en samen kwamen we tot de conclusie, dat ondanks het feit dat ik niet op zoek was naar een eigen stal, een dergelijke kans zich nooit meer zou voordoen. Het was weliswaar een minder leuke reden, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan en Jolanda’s wens daarmee heb kunnen vervullen. Helaas heeft ze niet meer mee mogen maken, dat ik hier daadwerkelijk aan de slag ging.”

Ik ben blij dat ik het heb gedaan en Jolanda’s wens daarmee heb kunnen vervullen

DROOMBAAN

Op zijn stal houdt Ausma zich bezig met lesgeven en heeft hij pensionpaarden. ,,Dat de pensionstal goed loopt is één ding, maar mijn echte werk is het trainen van de paarden voor de verkoop en voor wedstrijden. Ik combineer eigenlijk werk, sport en hobby, echt een droombaan.” 

Dat resulteerde sportief gezien onlangs in die fraaie Nederlandse titel. ,,Met dank ook aan alle steun die ik van mijn vader Eelse, mijn moeder Hannie en mijn vriend Roy altijd heb gehad en nog heb. Mijn vader en mijn vriend zijn echte kenners geworden, hebben oog voor detail en dat helpt mij weer verder, want deze titel smaakt naar meer, ik heb zeker nog ambities, als trainer, maar ook in de dressuur. Met Mexpression, echt een geweldig paard, moet dat ook gaan lukken.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie