Het voltallige bestuur bij de notaris.
Het voltallige bestuur bij de notaris. Hubert van Zanten

Speeltuinstichting Leersum opgericht: ‘Vliegende start: nu reeds vier speeltuinen in beheer’

15 december 2023 om 11:00 Maatschappelijk Tips van de redactie

LEERSUM De gemeente Utrechtse Heuvelrug besloot een aantal jaar geleden dat per dorpskern maar een beperkt aantal speeltuintjes zouden worden beheerd door de gemeente. Dat vinden met name kinderen en hun ouders natuurlijk erg jammer. In navolging van Driebergen en Amerongen is ook in Leersum een stichting opgericht om het beheer van lokale speeltuintjes in onder te brengen, Stichting Speelplaatsen Leersum. Heuvelrug Notarissen sponsorde de oprichting.

door Wilco Willemse

Na een verkenning ruim een jaar geleden door D66-commissielid Hubert van Zanten zijn ook in Leersum de ogen geopend omtrent de toekomst van de bestaande speeltuintjes. Van Zanten: ,,De gemeente was voornemens om een groot deel van de meer dan 20 speelplekken in Leersum langzaam uit te faseren. Kapotte toestellen worden niet meer vervangen en zo verdwijnen ze langzamerhand. Nou is het aantal van 20 ook best groot voor een dorp als Leersum. De stichting kan er samen met belanghebbenden zoals ouders en omwonenden voor zorgen dat de plekken onderhouden en dus behouden blijven.”

VLIEGENDE START

Sandy Spaans is de secretaris van de stichting: ,,Mijn medebestuursleden Aafke en Jobine hebben vanuit de Kidsfair na de Valwind het initiatief genomen om drie natuurspeelplaatsen aan te leggen en inmiddels zijn die gerealiseerd, bij de Hoeksteen, de Schakel en op de Tombelaan. Wat ook betekent dat we meteen al drie plekken in eigen beheer hebben. Ook een initiatief op de Hittekamp is al aangesloten, een vliegende start dus. En er mag nog veel meer bij!” 

SPEELPLAATS ADOPTEREN

De stichting roept ouders of andere belanghebbenden op om ook een speelplaats te adopteren: ,,Omdat de gemeente uiteindelijk geen onderhoud meer pleegt, zullen we dat zelf moeten doen”, gaat Spaans verder. ,,Dan blijven de plekken behouden. De stichting is het juridisch vehikel om vorm te geven aan het beheer. Op die manier zijn contacten met de gemeente voor gebruikersovereenkomsten of bijvoorbeeld subsidieverstrekkers snel gelegd en kunnen ouders zich bezighouden met het onderhoud zelf.”

De stichting is per e-mail bereikbaar: speelplaatsenleersum@gmail.com