Paul Musegaas tijdens zijn 24-uurs race in Taiwan waar hij het Nederlands record pakte.
Paul Musegaas tijdens zijn 24-uurs race in Taiwan waar hij het Nederlands record pakte. lmt

Ultraloper Paul Musegaas uit Maarn vestigt Nederlands record: 263 kilometer hardlopen in 24 uur

16 december 2023 om 07:30 Atletiek Tips van de redactie

MAARN Paul Musegaas heeft tijdens de wereldkampioenschappen 24 uur hardlopen in Taiwan, het Nederlands record verbroken en gebracht op 263,914 kilometer. Het oude record stond al 33 jaar op naam van Ron Teunisse, die in 1990 in Apeldoorn 261,475 km liep. ,,Het is boven verwachting gegaan. Zelf had ik 250 km als doel om af te leggen, daar ben ik flink overheen gegaan”, geeft hij aan.

door Roberto Cancian

De 34-jarige Paul Musegaas werd eerder dit jaar, op 8 juli in Amersfoort, al Nederlands kampioen 24 uur hardlopen met een afstand van ruim 232 km. De afstand van 263,9 kilometer die hij in Taiwan aflegde, bracht hem uiteindelijk op een achtste plaats tijdens het WK. De winst was voor de uit Litouwen afkomstige Aleksandr Sorokin. De op dit moment beste lange afstandsloper ter wereld, kwam tot liefst 301,790 km. 

ZEER TEVREDEN

,,Aleksandr Sorokin is een geweldenaar. De nummers één, twee en drie van dit WK staken er dit WK boven uit. Daarachter zat het dicht bij elkaar. Met een achtste plaats ben ik zeer tevreden. Als ik eerder had geweten dat de lopers voor mij dichtbij waren in het laatste uur, dan had ik wellicht nog een plaats op kunnen schuiven. Je hebt echter geen leaderbord waarop je kan zien op welke positie je loopt. Je hoort alleen wat via je coach.”

LEKKERE FLOW

In Taiwan werden er rondjes gelopen bij een temperatuur van tussen de 15 en 20 graden. ,,Een goede temperatuur, wel waaide het heel hard waardoor je stukken had met veel tegenwind. Af en toe regende het ook flink.” 

De race in Taiwan startte om 10.00 uur in de ochtend. ,,Het is daar winter, om 17.00 uur was het al donker. Ik was al een aantal dagen eerder naar Taiwan gereisd om te acclimatiseren en ook om wat van het land te zien. In het algemeen heb ik geen moeite om te wennen aan andere omstandigheden. Vanaf het begin van de wedstrijd zat ik in een lekkere flow. In de eerste 200 kilometer heb ik ook niet gewandeld. Dat ging bijzonder goed. Wel stop je af en toe voor een sanitaire stop en om even een reep of een gelletje te pakken.” 

Vanaf het begin van de wedstrijd zat ik in een lekkere flow

In totaal had hij 80 gelletjes en repen. ,,De eerste tien uur heb ik dat gecombineerd. Het is belangrijk om energie tot je nemen zo lang je maag het kan verdragen. Op een gegeven moment heb je geen zin meer in vaste dingen.”

SOORT GENERALE REPETITIE

In oktober was Musegaas in Limburg voor de ‘Grizzly 100’. ,,Een run over 100 km, een soort generale repetitie die ik nog wist te winnen ook.” Waar een ander niet moet denken aan een run over 100 km, draait Musegaas zijn hand er niet voor om. ,,Een wedstrijd met veel modder en hoogtemeters waar ik constant heb gelopen.” 

De winst eerder dit jaar in Amersfoort, leverde hem een uitverkiezing op om namens TeamNL naar Taiwan te gaan. ,,Tijdens de race merkte ik dat het Nederlands record erin zat, daar heb ik me op gefocust. Doordat het rondjes waren van 2 km, kom je de andere lopers ook vaak tegen.” 

Een onvergetelijke en imposante ervaring om tussen de beste ultralopers te lopen

Musegaas zag Aleksandr Sorokin een aantal keren voorbijkomen. ,,Indrukwekkend. Hij wilde volgens mij het wereldrecord aanvallen. Dat hij 38 km meer loopt in 24 uur, dat is heel veel.” 

HERBELEVEN

Thuis in Maarn geniet Musegaas nog na. ,,Het verbreken van het Nederlands record, dat al meer dan dertig jaar stond, is super. Ik ben aan het herbeleven van wat ik in Taiwan heb meegemaakt. De race en de dagen ervoor in het compound met alle atleten en coaches. Een onvergetelijke en imposante ervaring om tussen de beste ultralopers te lopen en daar onderdeel van te zijn. Ik ben zo blij dat ik bij de beste tien ultralopers van de wereld ben geëindigd.” 

Het volgende WK staat alweer in zijn agenda omcirkeld ,,Over twee jaar in Frankrijk. Gelukkig iets dichter bij huis.”