Hans Herremans legt na ruim twintig jaar het voorzitterschap van Stichting Vrienden van de Andrieskerk neer.
Hans Herremans legt na ruim twintig jaar het voorzitterschap van Stichting Vrienden van de Andrieskerk neer. Babs Bouwman

Voorzitter Vrienden van de Andrieskerk neemt afscheid: ‘De kerk is voor alle Amerongers’

15 december 2023 om 07:30 Mensen Tips van de redactie

AMERONGEN Nadat op vrijdagavond 15 december de Andrieskerk de pan uit swingt met het ABC Gospel Choir, neemt Hans Herremans afscheid als voorzitter van Stichting Vrienden van de Andrieskerk. Hij vond het mooi om betekenisvol werk te kunnen doen voor het Kerkbestuur. Want door onder andere concerten te organiseren is het de Stichting gelukt om gelden bijeen te brengen voor het onderhoud van het monumentale gebouw. ,,Het was de moeite waard om te doen”, aldus Herremans. Vanzelfsprekend zal hij nog wel naar de concerten blijven gaan: leuk om daar nu vanaf de andere kant van te genieten.

door Babs Bouwman

Toen Herremans ruim twintig jaar geleden werd gevraagd om voorzitter te worden van de Stichting Vrienden van de Andrieskerk, bedankte hij resoluut. Hij was immers katholiek, niet protestant. Maar dat was nu juist de bedoeling, bleek later. Want juist alle Amerongers moesten de weg naar de kerk zien te vinden voor concerten, lezingen of andere activiteiten. Dus toen het verzoek na een poos herhaald werd, nam hij het aan. 

GEEN DROEFENIS

En zo kwam het dat hij in de oprichtingsakte van de Stichting genoemd staat. ,,Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan”, vertelt Herremans beslist. Afgelopen september is hij tachtig jaar geworden en dat was een mooi moment om te stoppen. Vooral na het vrolijke optreden van het ABC Gospel Choir: ,,Want dat ik wegga is geen droefenis”, daar is hij van overtuigd.

ONDERHOUD

Vanaf de oprichting was de Stichting een groot succes en al snel kon er gerekend worden op jaarlijkse donaties van zo’n 400 vrienden. ,,Daarvan konden we tussen 2007 en 2013 het groot onderhoud van de buitenkant van de kerk voor onze rekening nemen.” Sinds 2020 is er weer een grote onderhoudsronde bezig. Herremans en zijn bestuursgenoten ontdekten dat de mooie concerten veel publiek trekken. 

Zo’n vier keer per jaar stellen ze het podium open voor het Utrechts Conservatorium ofwel Hogeschool van de Kunsten (HKU) afdeling muziek, zodat deze jonge musici ervaring kunnen opdoen. ,,Ze hebben al vele mooie muziekstukken gespeeld, allemaal op hoog niveau”. Het publiek reageert daar heel positief op weet Herremans. Naast de HKU haalt de Stichting twee of drie andere ensembles naar de kerk. De laatste jaren ook wat lichtere muziek. ,,We hebben de afgelopen jaren ook geïnvesteerd in een goede licht en geluidsinstallatie.” 

In de Andrieskerk zijn mooie dingen te beleven en het is een prettige omgeving

HOOGTEPUNTEN

Natuurlijk waren er vele hoogtepunten. Het eerste wat in Herremans gedachten opkomt is het grootse concert van Camerata Trajectina over het Rampjaar 1672. Een aangrijpende theatrale voorstelling over boze burgers en wantrouwen in de politiek. En het Stabat Mater van Pergolesie dat in de passietijd werd opgevoerd vond Herremans ook prachtig. Heel anders maar ook heel memorabel was het jubileumconcert van de Harmonie Ons Genoegen. 

Behalve de concerten kan iedereen in de zomermaanden gratis orgelbespelingen bezoeken. ,,In de Andrieskerk zijn mooie dingen te beleven en het is een prettige omgeving”, vindt Herremans. En wat is er nu fijner dan samen luisteren naar muziek.

Vrijdagavond 15 december om 20.00 uur presenteert Het ABC Gospel Choir hun gospel repertoire kerstliedjes en meezingers. Kaarten zijn verkrijgbaar www.andrieskerk.nl. Wat er die avond door Herremans hoofd zal gaan, kan hij nu nog niet voorspellen. In ieder geval rekent hij op een swingende avond. En dat hij altijd met heel veel plezier terug zal kijken op al die jaren voorzitten van Stichting Vrienden van de Andrieskerk.