Meike met haar zoontje Mas. ,,Heel gelukkig met de kordate actie van de school."
Meike met haar zoontje Mas. ,,Heel gelukkig met de kordate actie van de school." John Beringen

Hoe een school om kan gaan met Coeliakie: ‘De Valkenheuvel is een fantastische school’

19 december 2023 om 07:32 Mensen Tips van de redactie

DRIEBERGEN De 6-jarige Mas Mansvelder heeft de auto-immuunziekte Coeliakie. Meike, zijn moeder, vertelt wat de ziekte precies inhoudt en hoe daarmee is te leven.

door John Beringen

,,Mas had als klein kind al klachten waar we in eerste instantie geen wijs uit konden worden”, laat ze weten. ,,Hij at veel en had regelmatig buikpijn. Als hij daar over klaagde, liet hij weten dat er een draak in zijn buik zat. Na tal van onderzoeken kon, toen hij vier jaar oud was, de juiste diagnose worden gesteld: Coeliakie.” 

GECOMPLICEERD

,,De klachten van Coeliakie worden veroorzaakt door gluten”, gaat Meike verder. ,,Het ging ook binnen een week beter toen we startten met een glutenvrij dieet. De meeste mensen hebben nooit van Coeliakie gehoord en denken bij klachten, veroorzaakt door gluten, aan een allergie. Een allergie is echter iets wat over kan gaan, maar bij een auto-immuunziekte is dat niet mogelijk. Dat is iets wat gedurende het hele verdere leven van iemand zal blijven spelen.” 

GERUSTSTELLING

Meike vertelt dat de diagnose op een bepaalde manier een opluchting was. ,,Dat klinkt misschien raar maar het is ook heel dubbel”, verklaart ze. ,,Natuurlijk is het naar dat Mas deze ziekte heeft, maar toen we wisten wat er aan de hand was en welke remedie daar voor bestond, was in ieder geval die onzekerheid weg.”

,,Gluten zitten overigens niet alleen in voedsel als meel, snoep, tarwe en pasta maar ook in klei, stoepkrijt, lijm en andere knutselmaterialen. Dat laatste is ook iets waar je pas achter komt als je er zelf mee te maken krijgt. Eén kruimeltje gluten is al genoeg om klachten te geven. Dat betekent dat je niet alleen goed moet letten op de voeding, maar dat het ook riskant is als een kind met de verkeerde materialen werkt en vervolgens aan zijn mond zit.” 

SCHOOL

Wat Meike zorgen baarde, was of en hoe de school van Mas hiermee kon omgaan; zijn gezondheidsprobleem vormde immers een uitzonderlijke situatie. Meike: ,,Mas zit op basisschool de Valkenheuvel en de leiding heeft het geweldig opgepakt. Ze kregen wat voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Dat werd uitgebreid besproken door de schoolleiding en daarnaast hebben ze ook alle leerlingen op de hoogte gesteld. Inmiddels weet iedereen wat wel en wat niet kan.” Ze laat zien wat de school over zichzelf schrijft: ‘Een kleinschalige Daltonschool die midden in de samenleving staat in Driebergen. Kwaliteit voor ieder kind vinden wij belangrijk. We willen elk kind zo veel mogelijk leren. De basis daarvoor is dat iedereen zich bij ons welkom voelt. Samen met kinderen, leerkrachten en ouders zorgen wij voor een veilige en fijne plek waar onze kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen’. 

GLUTENVRIJ

,,En dat is honderd procent waar en niet overdreven”, vertelt Meike. ,,Toen ze meer wisten over de ziekte van Mas hebben ze de hele school glutenvrij gemaakt. Voor het pepernoten bakken en de Pannenkoekendag hebben ze voor glutenvrije mix gezorgd. Dan zijn er natuurlijk kinderen die boterhammen van huis meenemen; die wassen allemaal hun handen als ze gegeten hebben zodat er langs die weg ook geen overdracht van gluten plaats kan vinden. En uiteraard hebben ze ook alle knutselmaterialen goed tegen het licht gehouden. Het is werkelijk hartverwarmend hoe de Valkenheuvel dit meteen zo grondig heeft aangepakt. De school heeft daardoor veel zorgen bij ons weg genomen.” 

Meer informatie is te vinden op www.glutenvrij.nl