Ghislaine Plag uit Doorn zwaait einde deze maand af als presentatrice van van het radioprogramma Spraakmakers van de KRO-NCRV.
Ghislaine Plag uit Doorn zwaait einde deze maand af als presentatrice van van het radioprogramma Spraakmakers van de KRO-NCRV. Stan Bos

Ghislaine Plag uit Doorn stopt met radioprogramma Spraakmakers: ‘Het voelt alsof ik mijn kindje loslaat’

14 december 2023 om 07:30 Mensen Tips van de redactie

DOORN Over twee weken zwaait Ghislaine Plag (48) af als presentatrice van het radioprogramma Spraakmakers van de KRO-NCRV. Na tien jaar is de Doornse toe aan een nieuwe start. Het afscheid van het programma dat zij bedacht en van haar team valt haar niettemin zwaar. ,,Ik word nu geconfronteerd met wat ik straks ga missen.”

door Stan Bos

Ghislaine Plag moet er in het Rosarium in Doorn, waar het gesprek plaatsvindt, zelf om lachen. Nog twee weken en dan stopt ze bij Spraakmakers, het dagelijkse radioprogramma van de KRO-NCRV, ’s ochtends van half tien tot half twaalf te beluisteren op NPO Radio 1. Toen ze haar afscheid in september bekendmaakte, kon ze zich een leven zonder Spraakmakers niet voorstellen. En ja, nu het afscheid nadert, begint het onbewust toch een beetje te knagen.

NAZIT

Na de uitzending komt het team steevast bij elkaar. ,,Een moment om even af te reageren”, noemt Plag het onder het genot van een cappuccino. ,,Dat hele eerste uur maken we in de ochtend. Dan is het knallen. Soms gaat er technisch even iets niet goed. We maken dan harde grappen. Dat zijn mooie momenten. Gekscherend heb ik al gevraagd of ik wel mag blijven aanschuiven voor de nazit. Ik word nu geconfronteerd met wat ik straks ga missen.”

Plag heeft net een paar drukke weken achter de rug. De aanloop naar de verkiezingen was leuk en pittig tegelijk. Twee keer kwam het programma ‘van locatie’, in Zaandam en Den Haag. ,,Dat vind ik lekker, op locatie. Het geeft een heel andere energie. Ik vind het leuk om totaal geïmproviseerd een uitzending te maken. Veel mensen hadden de winst van de PVV niet verwacht, maar René Cuperus voorspelde al dat de PVV groot zou worden.”

Gekscherend heb ik al gevraagd of ik wel mag blijven aanschuiven voor de nazit

Voor het onderdeel Stand.nl kreeg het radioprogramma veel telefoontjes van mensen die óf heel blij waren met de winst van de partij van Geert Wilders, maar ook van kiezers die zich zorgen maken en er niet van hebben geslapen. ,,Ik ben er trots op dat mensen van alle kanten bellen. Spraakmakers wordt politiek breed beluisterd. Ik heb dat altijd belangrijk gevonden. Rond de NPO hangt een zweem dat het te Amsterdams en te veel grachtengordel is. Maar ik zeg altijd maar, zolang ik online met enige regelmaat de huid vol gescholden krijg van links én rechts, doen we het kennelijk goed.”

STOKJE

Toch vindt Plag het tijd om het stokje over te dragen. Al tien jaar rinkelt de wekker om zes uur. Ja, de Doornse vindt Spraakmakers een heerlijk programma om te maken, maar merkte ook de onrust om op een andere manier radio, televisie of podcasts te maken. ,,Spraakmakers is intensief. Om zes uur sta ik op en dan sta je meteen aan. Vaak werk ik ’s avonds, omdat ik wil weten wat er in de talkshows wordt gezegd. Ik ben een slechte slaper en geen ochtendmens. Als ik woensdagavond heb gehockeyd en laat thuiskom, wil ik toch nog even Nieuwsuur terugkijken.”

Plag denkt dat het meespeelt dat ze al een decennium op de ochtend radio maakt. Het gevaar van herhaling sluipt er ongemerkt in. ,,Bij de publieke omroep wordt de stekker vaak na een paar jaar uit een programma getrokken en moet je jezelf opnieuw bewijzen. Dan is het helemáál fantastisch dat Spraakmakers een autoriteit is geworden. Het programma staat, het team met wie ik het maak is supertof, maar ondanks dat ik weet dat het in goede handen is, heb ik het gevoel dat ik als bedenker van het programma mijn eigen kindje loslaat.”

Door de jaren voerde ze boeiende gesprekken. Zoals met hersenprofessor Erik Scherder die mensen met afasie onderzoekt. ,,Zij hebben bijvoorbeeld een beroerte gehad, begrijpen alles, maar kunnen moeilijk praten. Erik heeft een zangtherapie ontwikkeld. Als die mensen beginnen te zingen, kunnen ze wel vloeiend praten. Als je zingt, worden er andere hersenverbindingen gemaakt. Ik kreeg er kippenvel en tranen in mijn ogen van. Met Frits Spits, mijn collega, had ik een jaar na het overlijden van zijn vrouw een mooi gesprek. Doordat ik jarenlang met Frits samenwerk, kende ik zijn vrouw ook goed. Zaten we in ontroering een gesprek te voeren op de radio. Dan denk ik: waarom had ik mezelf niet beter onder controle? Maar ik merkte dat luisteraars het mooi vonden en hoorden dat er geen robot zat te interviewen, maar iemand die wordt geraakt door een mooi verhaal.”

Ik kreeg er kippenvel en tranen in mijn ogen van

MAALSTROOM

Vanaf 1 januari wacht Plag een nieuw leven. Door haar hoofd gaat een maalstroom van ideeën. Genieten van vriend Sander en dochter Lisa (11) staat sowieso op het programma. Spijt van haar verhuizing van Rotterdam naar Doorn, twaalf jaar geleden, heeft ze nooit gehad. ,,We raakten op slag verliefd op ons huis. Je kunt lekker fietsen en wandelen, er hangt een fijne vakantiesfeer. Ik voel me een bevoorrecht mens.”

Met het werk komt het ook wel goed, verwacht ze. ,,Misschien is het fijn om verder van het nieuws af te staan of wil ik op de radio iets doen met sport, zoals eerder de Zomer- en Winterspelen. Improviseren en schakelen, dat vind ik fijn. Of diepgaande gesprekken om mensen te inspireren en raken. Er staat nog niks vast, alles ligt nog open. Ja, dat geeft spanning, maar ook een kick.”