Afbeelding
Kim Rebergen

Nijendallers willen geen Aldi

8 december 2023 om 13:00 Politiek Aldi Driebergen

DRIEBERGEN Omwonenden van Nijendal lijken vooralsnog weinig politieke steun te krijgen in hun verzet tegen de komst van een tijdelijk Aldi-filiaal. De Duitse discounter wil, in afwachting van een nieuwe winkel aan de Appelgaard, neerstrijken op het bedrijventerrein Nijendal. Eén van de boze omwonenden liet donderdagavond van zich horen voor de open microfoon van de gemeenteraad.

De bewoners van Nijendal maken zich zorgen over de komst van de supermarkt. Ze vrezen voor overlast en nóg langere files dan er nu al vaak staan. En op momenten dat er geen rij wachtende auto’s staat, trekt menig automobilist een sprintje om nog snel even het verkeerslicht te halen. Dat het bestemmingsplan ter plekke niet voorziet in detailhandel op het bedrijventerrein, sterkt omwonenden in hun verzet.

COMPROMIS

De reacties uit de politieke hoek gaven omwonenden echter weinig reden tot optimisme. Commissielid Dick Karssen (ChristenUnie) wees op het compromis dat de gemeente en Aldi hebben bereikt over een nieuwe supermarkt aan de Appelgaard. Daarmee worden verdere juridische verwikkelingen voorkomen en hangt de gemeente niet langer een dwangsom boven het hoofd.

GEEN WEERKLANK

Voor dat compromis is echter wel een tijdelijke Aldi-locatie noodzakelijk en daar wringt de schoen voor de Nijendallers. Maar ook bij VVD-er Evert de Boer en andere raadsleden vond het protest weinig weerklank. College en raad hebben de afgelopen jaren al een tiental andere locaties voor een Aldi-winkel bekeken, maar die vielen allemaal af.

IN BEROEP

De zaak is echter nog niet beklonken. Volgens VVD-wethouder Rob Jorg is de verhuizing van de supermarkt naar Nijendal nog niet zeker. ,,Aldi is de mogelijkheden aan het verkennen,” aldus Jorg. Intussen hebben omwonenden aangekondigd, dat ze zeker in beroep gaan, mocht een toekomstig besluit in hun nadeel uitvallen.

Lees al onze publicaties over Aldi Driebergen in ons dossier (klik hier).