Uit het dorp

22 mei 2023 om 20:33

Het Oud-Bennekoms Kamertje over het Concours Hippique kan zo in de top-5 van de ‘Beste Kamertjes ooit”. Grote rollen ouderwetse kaartjes van zeven gulden vijftig, een hindernismuur met oude sfeerfoto’s, en vooraan een topfoto van beschermvrouwe Iddink – van Wassenaer, eigenaresse van Hoekelum, die van alles krijgt ingefluisterd van jarenlange ringmeester Piet Hak. Iedere Bennekommer die eens even ‘Bennekoms’ wil doen, óók als je hier nog niet zo lang woont, zou hier eens even goed mogen gaan kijken. Een traditie van meer dan een eeuw! Naast de Eye Wish, in de etalage van Albert Heijn.

Theo van Harn is de nieuwe beheerder op de begraafplaats. Samen met helpers zorgt hij dat de zaak om de graven netjes blijft en is hij aanspreekpunt voor iedereen die iets wil weten of vragen. En, omdat bij ons het kerkhof een bietje midden in het dorp ligt, komen er veel doorgangers en doorgangsters doorheen of zitten even op een bankje. Rust en geborgenheid. Jammer voor de sfeer en structuur is dat de stuk of zes berken die inmiddels langs het hoofdpad missen nog altijd niet zijn terug geplant. De gemeente houdt de hand op de knip. Kijk zelf ook eens op het historisch informatiebord. Achter het hoofdhek aan de Kerkhoflaan, meteen rechts . Mét mooi zicht op de Bennekomse engel. Rechts van de engel tegen de Ericaheg is op Openmonumentendag 2022 een steen bijgeplaatst voor een levenloos geboren kindje uit 1898. Al die jaren lag er nooit iets. Nu wel.

Velen hechten aan het Land van Peelen , halverwege de Dikkenberg. Het beste zou daarom zijn dat Bennekom het Land van Peelen gewoon gaat kopen. Bennekomse graanakkers. Met een vereniging van eigenaren die je gewoon weer ‘geërfden” noemt en die elk jaar in een vergadering bij Bothof (Dorpszicht) de opbrengst bespreekt. Ik zou denken dat er best wel animo zou zijn om met mekaar de mooiste Bennekomse graanakker te bezitten zonder te vervallen in ingewikkeld doen over van alles en nog wat. Vermogen zat in dorp, als je zo naar de auto’s kijkt die af en toe de parkeerplaatsen in dorp opschuiven. Hup Bennekom.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen…