Agathe Kobus en haar zoon Mees koken altijd vers. Ook 'het aspergepakker' viel daarom in de smaak. ,,Echt een aanrader!"
Agathe Kobus en haar zoon Mees koken altijd vers. Ook 'het aspergepakker' viel daarom in de smaak. ,,Echt een aanrader!" Dick Martens

Een kijkje in de keuken van... ...

21 mei 2023 om 19:31

Agathe Kobus: ‘Nooit een dag zonder groente’

BENNEKOM Je hebt drie zonen, die alle drie (top) sport bedrijven, een drukke baan, maar ook nog een grote tuin om het huis en een volkstuin. Dan is het bijna logisch, dat eten in je leven een niet onbelangrijke rol speelt. Stel je die vraag aan Agathe Kobus dan wordt al snel duidelijk dat voeding en met name ‘de gezonde voeding’ een belangrijke levensader is. Samen met haar zoon Mees en gezeten in de fraaie tuin, met zicht op de barbecue en bakken waar zelf groente wordt gekweekt, volgt er een ‘voedingsmonoloog’, waarbij ook de groente van de maand, de asperge, een thema is.


Dick Martens

,,Mees en ik werken allebei en dan is de afspraak, dat de eerste die thuis komt ook kookt”, steekt Agathe van wal. ,,Maar het koken zit er bij alle drie mijn zonen ‘gewoon’ in, ze vinden het ook leuk en zeker gezien hun sportbeleving, het korfballen op hoog niveau, ook meer dan belangrijk. En ze kunnen het ook goed. Bovendien eten ze ook heel veel, dus dan is het ook zaak, dat ze goede voeding binnenkrijgen.” Mees en zijn broer Daan zijn selectiespelers bij DVO, terwijl hun broer Marijn, met ook een DVO-verleden momenteel bij KZ in Koog aan de Zaan speelt, met hun moeder uiteraard als een meer dan bevlogen supporter. ,,Bij DVO eten we ook vaak ‘op de club’, vult Mees aan. ,,Er wordt dan vers gekookt. ,,Er komen een aantal spelers van buitenaf, die direct vanuit hun werk naar de club komen, dan staat er een prima warme maaltijd klaar, die dan ook om en om door de spelers zelf wordt klaargemaakt.”


Maar ook in ‘huize Kobus’ wordt in de regel ‘vers’ gekookt. ,,Als ik wel eens een dag alleen ben, kook ik wel eens makkelijk, maar ik zal nooit een dag geen groente eten”, vervolgt Agathe. ,,Lekker sla, komkommer, courgettes, waar ik ook anderen al een plezier mee heb gedaan en aardbeien uit eigen tuin." Ook het experimenteren, andere recepten, mits er natuurlijk tijd voor is, wordt regelmatig gedaan. Mees: ,,We lusten bijna alles, dat komt omdat vroeger het bord ook altijd leeggegeten moest worden. Dat gaf weliswaar nog wel eens 'wat strijd', maar daar hebben we nu profijt van." De favoriete gerechten van moeder en zoon zijn onder andere de pokebowl. ,,Leuk om te maken en lekker en gezond. Ook lasagne en 'de wok', waarin grote garnalen, veel groente en rijst de ingrediënten zijn. Snel klaar en ook weer gezond." En 'in de sport' speelt pasta meer dan eens een hoofdrol. ,,Voor de energie", klinkt het in koor.

Vis, vlees, spinaziepasta, altijd 'vers en gezond'. ,,In een druk leven functioneer je gewoon beter als je veel vers eet. Maar ook een frietje moet een keer kunnen, hoor!" Ook het asperge-recept viel prima in de smaak. ,,Met ingrediënten, naast de asperges, ook biologische eieren, radijsjes en bieslook. Daarmee kon je dan een salade maken, die was echt heel lekker en makkelijk. Dus ook echt een aanrader."

Het ‘aspergepakket', met de asperge-receptenkaart is nu verkrijgbaar bij De Hoge Born, Bornsesteeg 87 in Wageningen.