Afbeelding
Archieffoto

Ede controleert niet actief op registratie bij kringloopwinkels

18 mei 2023 om 12:12 Politiek

EDE Er is een wetsvoorstel in voorbereiding om de handel in tweedehandsgoederen te regelen. Het gaat om een verplichting tot registratie van inkomende goederen in een digitaal opkopersregister. Het raadslid Marian van Roekel (CDA) vreest dat deze gang van zaken de doodsteek kan betekenen voor kringloopwinkels, waar doorgaans allerlei kleine snuisterijen en meubilair worden aangeboden. Zij heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college. Het college kan haar geruststellen. ,,In Ede wordt niet actief gecontroleerd op de naleving van de registratieplicht.”

De registratieplicht wordt overigens niet gecontroleerd door de gemeente, maar door de politie onder het gezag van het Openbaar Ministerie. De wet is meer bedoeld om na te kunnen gaan wat de achtergrond is van op de markt aangeboden auto´s, sieraden en antiek, voor zover er al niet regelingen zijn die de mogelijkheid geeft eventuele duistere transacties op te sporen. Het college laat weten dat de registratieplicht niet nieuw is en al vanaf 1886 in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen. Omdat er niet actief wordt gecontroleerd kan volgens het college de indruk bestaan dat er geen registratieplicht is.

REGISTRATIEPLICHT

,,De wetswijziging houdt in dat handelaren alleen nog maar van een digitaal register gebruik mogen maken. Tegelijk met de inwerkingtreding van de gewijzigde wet zal ook het uitvoeringsbesluit worden aangepast in de zin dat nog slechts bepaalde categorieën goederen hoeven te worden geregistreerd.” Een groot deel van de door kringloopbedrijven ingezamelde goederen, zoals kleding, meubels en witgoed, komen buiten de registratieplicht te vallen. Nu moeten nog alle gebruikte goederen worden geregistreerd. 

ZUINIG

Het college is het met het raadslid eens dat ,,we juist zuinig om moeten gaan met de kringloopwinkels, omdat deze initiatieven op diverse vlakken, zoals hergebruik, afvalvermindering en mogelijkheden voor mensen met een wat kleinere portemonnee om aan bruikbare spullen te komen, zeer positief zijn.”