Organisatoren Corie Spijker en Wout van Veldhuizen bij glas-in-loodramen.
Organisatoren Corie Spijker en Wout van Veldhuizen bij glas-in-loodramen. Freek Wolff

Uniek werk bij expositie ‘Kunst met glas’ in Museum Lunteren

15 november 2022 om 13:07 Kunst

LUNTEREN Indrukwekkende oude kathedralen zijn beroemd om de schitterende glas-in-lood-ramen. Deze kunstzinnig techniek is te zien tijdens de expositie ‘Kunst met glas’ in Museum Lunteren, naast moderne werken van de kunstenaars Truusje Kuenen en Ewout Vis.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaf vanuit haar depot 23 bijzondere historische glas-in-lood ramen in bruikleen aan Museum Lunteren, waaronder ramen uit de negentiende eeuw.

Bekende naam uit deze collectie is H.P. Berlage. ,,Van hem tonen wij een aantal prachtige glas-in-loodramen met geometrische patronen van verschillende kleuren gefacetteerd glas. Van P.J.H. Cuypers exposeren wij een onderdeel van een kerkraam dat vervaardigd is in 1884. Mogelijk komt dit raam uit de Sint Hippolytuskerk van Delft. De hele collectie is zeer divers, kleurrijk en een aantal ramen zijn nooit eerder tentoongesteld. Wij zijn daarom bijzonder trots deze unieke collectie te laten zien. Het is heel kwetsbaar materiaal, dus moest dat met handschoenen aan geplaatst worden”, zegt Corrie Spijker die samen met Wout van Veldhuizen zorg droeg voor de realisatie.

PROFESSIONEEL ,,We laten met deze expositie de ontwikkeling zien van de klassieke glaskunst naar de hedendaagse werken. Deze tentoonstelling is zeer professioneel van opzet, omdat we hiervoor externe personen hebben ingeschakeld. Zij hebben enorm meegedacht en zo zijn hier hele mooie lichttafels gekomen. Dat zie je terug in de uitstraling, zodat we ook meer bezoekers uit den lande verwachten”, legt Wout uit.

Er is in het museum tevens een digitale lezing met uitleg te bekijken en te beluisteren. Een gebrandschilderd raam is van de hand van Roland Holst. Het is een non-figuratieve compositie, samengesteld uit afgeronde vormen blauw en geel. In een zeer groot glas-in-lood-raam van Henri van der Stok herkennen bezoekers de spectaculaire scene van ‘Sint Joris en de draak’. Schijnwerpers aan de achterkant zorgen ervoor dat de vlammende kleuren goed uit de verf komen. Een drieluik toont religieuze taferelen, met apostel Petrus en Jezus in de hoofdrol, inclusief symbolische voorwerpen.

Wout heeft een anekdote over een paar mooie ramen die bij Jachtslot Sint Hubertus op Park De Hoge Veluwe vandaan komen. ,,Deze vonden ze in de kelder, want Helene Kröller-Müller keurde de ramen telkens af, omdat ze die te licht of te donker vond.”

Glaskunstenaar Ewout Vis maakt wandpanelen en objecten van vlakglas. ,,In het breukvlak komt de essentie van glas het sterkst naar voren, hard, scherp en fonkelend. Deze expressieve kant van het glas is het uitgangspunt van mijn werk. Met de onverwachte schoonheid van dit alledaagse materiaal maak ik beelden die niet gaan over glas, maar die bezield zijn met het wezen van glas”, legt de kunstenaar uit.

PASSIE Truusje Kuenen maakt met grote passie werkstukken van glas-in-lood en tiffany (hele fijne lijntjes van kunststof). Naast haar eigen atelier geeft zij vanaf 2008 les bij Creativiteitscentrum De Brink in Nijkerk. Haar collectie wordt ondersteund door werken van Greet Termaat, Rita van Rijn en amateurglazeniers. De een heeft passie voor het traditionele glas-in-lood, de ander loopt warm voor glas-in-lood ramen die we kennen uit de jaren dertig huizen en weer een ander gaat voor het vrije werk.

Van Truusje Kuenen en studenten is de diversiteit aan kunstwerken groot, terwijl ze duidelijk een moderne inslag hebben. In de vitrine is het vrolijkheid troef, met onder meer ludieke vogeltjes met hele grote ogen en een aparte plek voor een aantal kerstscenes van de kribbe in de stal. ,,Het is erg kleurrijk en dat spreekt aan”, zegt Corrie.

Aanraken is niet aan te bevelen, want de kunstwerken van Vis uit Westervoort zijn vlijmscherp. De glasplaatjes zijn vastgelijmd met waterglas, leggen de organisatoren uit. ,,De schittering trok hem aan, omdat het licht per dagdeel anders op het glas schijnt.” Het beeldje van Johan Noordmans, schenker van een groot bedrag voor de nieuwe vleugel van het museum, houdt een oogje in het zeil, zodat de kunst niet beschadigd wordt.

Er komen demonstraties van Keunen op de zaterdagmiddagen 19 november, 17 december en 14 januari. Liefhebbers kunnen op gezette tijden ook workshops volgen. ‘Kunst met glas’ is te zien tot en met 4 maart 2023 in Museum Lunteren, Dorpsstraat 55. Meer info: www.museumlunteren.nl.

Afbeelding