René van Aken, zittend op zijn fiets, met zijn sporters tijdens de 1000ste spinningles
René van Aken, zittend op zijn fiets, met zijn sporters tijdens de 1000ste spinningles Diana Kervel

René van Aken geeft 1000ste spinningles: ‘Je houdt ervan of je haat het’

17 november 2022 om 07:30 Mensen

EDE De standaarduitrusting bestaat uit een broek, shirt en hoofdband. Dan is het alleen nog maar een kwestie van op de fiets stappen, schoenen vastklikken op de pedalen en gaan. Een deel van Nederland moet er niet aan denken, voor de cursisten van René van Aken het hoogtepunt van de week. Bij de sporthal aan de Horsterweg gaf hij vrijdag 11 november zijn 1000ste spinningles.

De ervaring van deze stukjesschrijver bestaat uit één spinningles, ooit, jaren geleden. Na vijf minuten was het al happen naar adem, het staande trappen stokte na drie pogingen en een moeizame tred verving het normale lichtvoetige hupje gedurende enkele dagen. Instructeur René van Aken geeft aan dat het mogelijk aan de afstelling van de fiets heeft gelegen en dat tevens de introductie te wensen overliet. ,,Iedereen die een uur buiten kan fietsen, kan het ook volhouden op de spinningfiets. Het vraagt om wat doorzettingsvermogen maar na vijf of zes keer ben je verkocht” om er dan op ironische toon achteraan te zeggen: “of je bent geheel genezen. Je houdt ervan of je haat het. Er is geen tussenweg.”

BETROKKEN De sportzaal is voor de gelegenheid versierd met cijfers en vlaggetjes. Van Aken ziet de trouwe cursisten al binnenkomen en kent ze allemaal bij naam. Iedereen wordt welkom geheten, hier en daar geïnformeerd naar persoonlijke omstandigheden. Het toont de betrokkenheid van de instructeur voor zijn sporters. Van Aken is zichtbaar ontroerd door alle felicitaties. ,,Hartverwarmend en overweldigend is het. Het is een wisselwerking. De enthousiaste mensen in de les motiveren mij.”

STATIONAIRE FIETS In 1999 is René van Aken bij Tesqua komen werken. Met de grote verbouwing van de sporthal, waarbij er meer ruimte zou komen voor fitness en zwemmen gaf hij aan graag de techniek te willen doen. Oorspronkelijk heeft hij de horeca-vakopleiding gedaan maar ook bij een bedrijf in Veenendaal gewerkt waar hij allerlei technische opleidingen deed. ,,De directie van Tesqua vond spinning wel wat voor mij, zeker gezien de triatlons die ik jarenlang gedaan heb. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, beetje bewegen op een stationaire fiets. Ik stond niet te springen.” Na zelf lessen te hebben gevolgd in Amerongen, startte hij de opleiding. ,,Ik vond het helemaal geweldig. Nu zijn we dus duizend lessen verder.”

TECHNISCHE ZAKEN Zijn eerste les is in juni 2003. In november 2022 de 1000ste. ,,Met drie spinninglessen in de week ga ik de 2000ste waarschijnlijk niet halen. Ik ga er wel mijn stinkende best voor doen.” Naast de indoor cycling is René nog steeds verantwoordelijk voor de technische zaken. ,,Ik weet ‘s ochtends nooit wat ik ‘s middags moet doen. Ik vind dat heerlijk.” Om lang te blijven hangen in de festiviteiten heeft hij niet. De plicht roept, er is tenslotte nog een vaatwasser en hogedrukreiniger om te repareren.

Door Diana Kervel