Eric Vloeimans Wild Port of Europe In Theater Cultura
Eric Vloeimans Wild Port of Europe In Theater Cultura Mark Engelen

Wild Port of Europe met Eric Vloeimans live in Cultura

21 november 2022 om 07:00 Muziek

EDE Terwijl de film Wild Port of Europe in de bioscoop draait, is de muziek van de film met Eric Vloeimans live te zien en te horen in Theater Cultura aan de Molenstraat 45 in Ede, op vrijdag 2 december.

Voor het vervolg van de succesvolle documentaire De Nieuwe Wildernis (2013) werd Eric Vloeimans uitgenodigd de muziek te maken voor de nieuwe film van Willem Berents: Wild Port of Europe. Deze gaat over dieren die leven in de Rotterdamse haven. De opdracht om het in het kleine te zoeken, met alle aandacht gericht op de dieren, bleek Vloeimans op het lijf geschreven. In de alleskunners Jörg Brinkmann, Dirk-Peter Kölsch en Mark Tuinstra vond hij de perfecte kompanen om zijn muziek vorm te geven.

WILD PORT OF EUROPE In Wild Port of Europe ondersteunt de muziek de beelden, maar die mag zelf daarnaast ook ten volle excelleren: sfeervolle havenbeelden en pakkende melodieën bij de dieren: muziek kortom met vele gezichten, zoals we die van Vloeimans kennen. Denk aan een nest baby-egeltjes, een torenvalk op zoek naar voedsel, de trek van de rugstreeppad, de bunzing op jacht naar een konijn – dit en veel meer neemt u mee op een muzikale reis naar de haven van Rotterdam.  

RECENSIE ‘De jazzy muziek van Edisonwinnaar Eric Vloeimans stuurt speels de stemming van de kijker: soms opzwepend en energiek, op andere momentenmelancholiek en loom. De makers slagen er vakkundig in ons met een nieuwe blik te laten kijken naar de havens en industrie. Het leven wordt absoluut niet mooier gemaakt dan het is; daar als dier overleven blijkt een uitdaging. Klimaatverandering loopt onmiskenbaar als een rode draad door de film. De stortregens en de extreme hitte van de afgelopen zomers hebben merkbaar hun weerslag op de dieren die zich daar huisvesten’, valt te lezen in de recensie in het NRC. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via de website van Cultura. Ga naar www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis of bel met telefoonnummer 0318-672800.

ERIC VLOEMANS Vloeimans creëert originele muziek die hem al veel prijzen opleverde, waaronder vijf Edisons, de Boy Edgar Prijs, de Bird Award, de Elly Ameling Prijs en de Gouden Notenkraker. In 2020 mocht hij de Edison Jazz Oeuvreprijs aan zijn palmares toevoegen. Hij wordt begeleid door Jörg Brinkmann: cello/electronica, Dirk-Peter Kölsch: slagwerk/percussie en Mark Tuinstra op gitaar. Muzikanten die hun sporen in de jazzmuziek al ruimschoots hebben verdiend.