Afbeelding
Ada Groeneveld

Meer groen en minder asfalt in Ede

11 november 2022 om 18:07 Politiek

EDE Meer groen en minder asfalt in Ede, zodat hittestress kan worden tegengegaan. Een motie van deze strekking van PvdA en GemeenteBelangen is door de gemeenteraad bij behandeling van de programmabegroting 2023-2026 aangenomen. De gemeente gaat de komende jaren meer investeren in het beheer van de openbare ruimte en behoud van de groene omgeving en het in stand houden van een goede biodiversiteit is voor veel Edenaren belangrijk.

De indieners van de motie stellen dat hittestress kan worden tegengegaan door te kiezen voor meer groen en minder asfalt. Geconstateerd wordt dat de afvoer van extreme regenval, als gevolg van verandering van het klimaat, met regelmaat voor problemen zorgt. ,,Meer investeringen in de openbare ruimte vragen om bewuste keuzes wat betreft gebruik van materiaal. De bebouwde kom is enorm versteend, ondanks vele investeringen in extra groen en biodiversiteit. Bij onderhoud van het wegdek of de riolering wordt vaak bestaand groen verwijderd of vervangen en daardoor kan de biodiversiteit onder druk komen te staan. Om een adequaat antwoord te geven op hittestress en extreme regenval moet ook worden gekeken naar investeren in meer groen, maar bijvoorbeeld ook materiaalgebruik bij bestrating.”

HITTESTRESS Aan het college wordt gevraagd om bij het beheer van de openbare ruimte bestaand groen zoveel mogelijk intact te laten en in te zetten op de versterking van de groenstructuur in de bebouwde kom. Buiten de geasfalteerde hoofdwegenstructuur, daar waar het kan in verband met veiligheid, zou gekozen moeten worden voor klinkers. ,,Dit omdat wat betreft waterdoorlatendheid en hittestress mogelijk een beter antwoord kan worden geboden op de extremere regenval en hitte dan asfalt, waar nu nog vaak voor wordt gekozen.” 

Door Gerard van Wijk