Verhit debat in de raad over het begraven. IJsjes om af te koelen.
Verhit debat in de raad over het begraven. IJsjes om af te koelen. Wim Timmermans

Verhitte debatten over begraven

26 juni 2019 om 13:56

GELDERMALSEN De grafrechten gaan omlaag in heel West Betuwe. Dat besluit, met de nodige financiële consequenties, is alvast genomen. Ook al praat de raad pas volgende week voor het eerst over de begroting voor 2020 en verder.

door Wim Timmermans

Het was een warme zomeravond in het gemeentehuis in Geldermalsen, met levendige en soms verhitte discussies. En ijsjes voor iedereen om wat af te koelen.

Bij de behandeling in de voorronden van de gemeenteraadsvergadering hing het al in de lucht. Bijna raadsbreed waren er zorgen over de betaalbaarheid van het begaven. Daar kwam nog bij dat de grafrechten in voormalig Geldermalsen stegen en in voormalig Lingewaal en Neerijnen juist daalden.

SGP'er Dries Mulder diende een amendement in om overal in West Betuwe de grafrechten omlaag te laten gaan. Hij bereikte dat deels door een slimme BTW- constructie - Mulder is belastingadviseur - en deels door alvast een beroep te doen op de algemene middelen. Hij stelde voor de overschotten over 2018 van de drie voormalige gemeenten in te zetten. Zijn voorstel haalde het.

Maar de raad had nog meer wensen. In totaal waren er nog twee amendementen en vier moties over begraafplaatsen. Over het versneld op niveau brengen van het onderhoudsniveau van begraafplaatsen (Petra van Kuilenburg, LLB), natuurbegraven (Klaartje de Heus, DB), herkenbare verzamelgraven na ruiming van graven (Dries Mulder, SGP), kindergraven (Linda van Willigen CU), onderzoek naar mogelijkheden om inwoners te betrekken bij het beheer van begraafplaatsen (Petra van Kuilenburg, LLB), een vaste termijn voor het ruimen na beëindiging van het grafrecht (Edwin Loeff, VVD).

Het verleidde een beleefd humeurige Adriaan Hakkert (CDA) tot de opmerking dat een besluit over begraven zorgvuldig moet worden genomen. „Daar past het niet bij om op het laatste moment nog zoveel moties en amendementen in te dienen."

p 3