Afbeelding
Walter Post

Licht op Lingeland

26 juni 2019 om 15:05

Schreeuwgeld

Je ziet toch heel eigenaardige dingen gebeuren in de gemeente West Betuwe. En iedereen lijkt het maar gewoon te vinden. Laten we eens kijken naar een tijd dat het gemeentebestuur nog eenvoudig was, de raadsvoorstellen eenduidig en de resultaten voor een gewone sterveling nog te overzien. De tijd dat een burgemeester in de vakantieperiode maandelijks een paar keer op kantoor kwam, wat brieven tekende en weer vertrok. Dat gebeurde echt zo, zo'n functionaris heeft namelijk geen echte vakantie zoals wij, met betaalde dagen door de werkgever. Dus regelen ze hun compensatie voor de vele avondlijke vergaderingen zelf.

Een eenvoudig voorbeeld ter demonstratie. In 1986 was er een veiling bij Sotheby's van de lading van het VOC-schip de Geldermalsen. Die lading bestond indertijd, eind achttiende eeuw, uit voornamelijk thee. Het serviesgoed aan boord, Chinees spul, ook toen al, diende als ballast. Wim Palthe en Rochus Timmer van de Historische Kring West-Betuwe en de toenmalige burgemeester Ger Baris kwamen op het idee van die lading wat aan te kopen. En dat lukte: met goedvinden van de gemeenteraad. De kommetjes en borden staan nu nóg ergens in het gemeentehuis. Kanonnen kwamen bij een rijke Amerikaan terecht om als poort van zijn oprit te dienen. Veel is aan Japanners verkocht. Sommigen stopten het serviesgoed in de vaatwasser. Wat was de uitleg voor de aankoop? Het schip had die naam omdat de heer Van Borssele, zijn graf is nog te vinden in de Centrumkerk, 'Geldermalsen' had aangewezen omdat hij uit dat dorp kwam. En hij was een van de bestuurders van de VOC dus mocht dat. Leuk dan om iets van de lading van dat gezonken schip, herontdekt door een Engelsman, in huis te hebben.

Dat is allemaal eenduidig.

Nu het huidige gemeentebestuur. En ik heb het niet over de burgemeester, die zijn spierballen liet zien en een disco dichtgooide. Nee, kijk eens naar de zogenaamde veiligheidscontrole van afgelopen donderdag. Hoezo veiligheid? Gewoon op zoek naar wetsovertreders, en mensen die boetes niet hebben betaald. Dat de sociale recherche meedoet is al merkwaardig, maar dat ook Werkzaak, vroeger heette dat arbeidsbureau, erbij wordt betrokken is toch wel gek. Het kan een gevolg zijn van de afgenomen werkloosheid, ze hebben niks anders te doen en gaan maar uitkeringsfraudeurs opsporen. Maar nee, daar is de sociale recherche voor. Niemand die er een opmerking over maakt, zal mij benieuwen of B en W er nog vragen over krijgt. Denk het niet, er is vast vertrouwelijk voorinformatie gedeeld en dan is het motto mondje dicht.

Ook heel gek: ik heb nu al drie keer post gekregen van de Avri en vanmorgen ook nog van de gemeente over de nieuwe inzamelmethode. Dat is al best wat papier, als je dat bij alle huishoudens doet. Kennelijk is het milieueffect niet van belang, het schreeuwgeld voor pr moet op. Maar eerlijk: ik snap niet meer wat ik moet doen, er is een verwarrend schema in mijn brievenbus gedropt. Help! Echt, overdaad schaadt.

Walter Post