Het markante Bennekomse Theehuisje wordt, mede op voorspraak van Gertjan Koster, verplaatst en gelukkig behouden.
Het markante Bennekomse Theehuisje wordt, mede op voorspraak van Gertjan Koster, verplaatst en gelukkig behouden. Dick Martens

Bennekoms theehuis blijft behouden

2 maart 2022 om 10:13 Overig

Gertjan Koster kan met een gerust hart uit de raad stappen

BENNEKOM Het Bennekomse theehuis, wie kent het karakteristieke gebouwtje, dat ligt aan de Edeseweg tegenover de ingang van Kasteel Hoekelum in Bennekom, niet. Het monumentale theehuis is door de gemeente Ede aangekocht. Het markante gebouw wordt verplaatst en gerenoveerd waarbij het monumentale karakter volledig bewaard blijft. Verplaatsing zorgt voor een minder krappe weg, waardoor de verkeersveiligheid voor autoverkeer, wandelaars en fietsers wordt verbeterd. Een dossier waar Bennekommer Gertjan Koster (73), lid van de raadsfractie van GemeenteBelangen Ede zich lang mee bezig heeft gehouden. Maar toeval of niet, afronding van het ‘Theehuis-project’ valt samen met zijn afscheid uit de raad. Na de aanstaande verkiezingen, van 16 maart en na 10 jaar raadslid te zijn geweest vindt hij het mooi geweest.

Dick Martens

,,Ook het theehuis-proces nam bijna 10 jaar in beslag”, licht Koster de situatie nader toe. ,,Het is nu eindelijk gered. Toen ik net als raadslid begon, kwam het ontwerp van de Parklaan op de agenda. Die stond aanvankelijk ingetekend in het voorterrein van Kasteel Hoekelum, waar alle bomen zouden moeten wijken. Toen heb ik geopperd om het theehuisje te gaan verplaatsen, dan kon het Landgoed Hoekelum in zijn geheel bewaard worden. Er is heel lang vergaderd over die Parklaan, aanvankelijk zou die vierbaans worden. Onder druk van de milieuwerkgroepen is het uiteindelijk tweebaans geworden, maar toen kwam weer de vraag of verplaatsing van het theehuis wel noodzakelijk was. Ook daar is vervolgens weer heel lang over vergaderd. Wethouder Peter de Pater heeft tenslotte de knoop doorgehakt en daarmee werd de verplaatsing een feit. De gemeente heeft het theehuisje ook gekocht.”

Toch riep het ‘verplaatsidee’ van Koster, ook wel bekend als de dorpsfotograaf van Bennekom, die ook jarenlang werkzaam was bij de diverse regionale kranten en vorig jaar als medeauteur en fotograaf meewerkte aan het lijvige boekwerk ‘Waarom gebeurt hier niets?’, waarin de Edese popcultuur werd vastgelegd, in eerste instantie toch ook wel de nodige vragen op. ,,Verplaatsen? Dat kan toch niet? Dat waren de eerste reacties. Dat was juist in de tijd, november 2012, dat weervrouw Margot Ribberink, die in Lent woonde, haar hele huis, een monumentale boerderij, liet verplaatsen. Ik heb geopperd, dat als dat kan, ook het theehuis wel verplaatst zou kunnen worden. En gelukkig is er voor deze mooie oplossing gekozen en wordt het ook nog eens helemaal in de oude staat teruggebracht. Het gemeentelijke moment zal na de volledige opknapbeurt als woonhuis worden verkocht. Een hele geruststelling voor heel veel Bennekommers en ook voor mij. En een mooie afsluiting van mijn politieke raadscarrière. In eerste instantie dacht ik: toch zonde. Maar uiteindelijk vond ik het ook wel mooi geweest. Ik blijf wel op de lijst van GemeenteBelangen staan. Als lijstduwer.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie