Meesterpianist Severin von Eckardstein en violiste Sophia Jaffé spelen zaterdag 26 maart in de Edesche Concertzaal.
Meesterpianist Severin von Eckardstein en violiste Sophia Jaffé spelen zaterdag 26 maart in de Edesche Concertzaal. Paul Sijm

Pianist Von Eckardstein en violiste Jaffé in Edesche Concertzaal

19 maart 2022 om 07:00 Muziek

EDE ,,Met haar heldere toon en geniale muzikaliteit brengt ze de luisteraars moeiteloos in haar ban.” Deze lovende woorden schrijft de Stuttgarter Zeitung over het spel van violiste Sophia Jaffé. Samen met meesterpianist Severin von Eckardstein is zij te horen op zaterdag 26 maart in de Edesche Concertzaal met muziek van Schubert, Ravel en Prokofjev. Het concert begint om 20.00 uur. 

Von Eckardstein en Jaffé delen meer dan alleen de liefde voor muziek. Allebei zijn ze naast jarenlange vrienden ook winnaars van de beroemde Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. 

VON ECKARDSTEIN Muziektijdschrift Crescendo schrijft over Severin von Eckardstein: ,,Het fascinerende aan deze pianist is: alles lijkt eenvoudig wanneer hij speelt. Dit gaat veel verder dan technische beheersing: Severin von Eckardstein heeft iets dat niet geleerd kan worden. Muziek is zijn natuur, en de piano is het instrument waarmee hij communiceert.” 

RAVELS MEESTERPROEF Von Eckardstein en Sophia Jaffé brengen muziek van Schubert, Prokofjev en Ravel. Eén van de stukken is Ravels Eerste Vioolsonate (1897). Hij schreef het stuk toen hij nog student was aan het Conservatorium van Parijs. Ondanks het conventionele karakter zoekt Ravel voortdurende de grenzen op. Alles wat zijn latere muziek kenmerkt, zit er al in.

OORLOGSSONATE Prokofjev begon zijn ‘Eerste Vioolsonate’, op. 80 in 1938. Op dat moment werd de Sovjet-Unie geteisterd door de culturele zuiveringen onder Jozef Stalin en verdwenen veel van Prokofjevs vrienden en collega’s naar de werkkampen van de goelag. Het werk aan deze vioolsonate kostte Prokofjev veel moeite. Pas acht jaar later, in 1946, voltooide hij het werk. Prokofjev onderkende het sombere karakter van het werk en omschreef passages in het eerste en laatste deel als ‘de wind die over een begraafplaats waait’.  

FANTASIE Franz Schubert voltooide zijn Fantasie voor viool en piano amper een jaar voor zijn dood en het was zijn laatste stuk voor deze instrumentencombinatie. Zoals in zoveel andere instrumentale muziek, verwijst Schubert ook hier naar zijn liederen. Het langzame middendeel bestaat uit een reeks variaties over zijn lied ‘Sei mir gegrüßt’. Weinig van Schuberts stukken vragen speltechnisch zoveel van de musici als deze fantasie. Pianist Nikolai Lugansky vertelt erover: ,,Deze Fantasie van Schubert is de moeilijkste muziek ooit geschreven voor de piano. Moeilijker dan alle concerti van Rachmaninov bij elkaar.”

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie