Beluister Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, op zaterdag 12 maart in de Edesche Concertzaal.
Beluister Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, op zaterdag 12 maart in de Edesche Concertzaal. Simon van Boxtel

‘Met piano zoveel suggereren’

3 maart 2022 om 07:01 Muziek

EDE Meesterpianist Thomas Beijer is een van de meest spraakmakende pianisten van dit moment. Afgelopen maand won hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Dat is de belangrijkste staatsprijs die een Nederlands musicus kan krijgen. Op zaterdag 12 maart beluister je Thomas Beijer live in de Edesche Concertzaal. 

,,De piano is een illusie instrument, dat kan klinken als een zanger, een fagot of een heel orkest”, vertelt de pianist. ,,Je kunt met een piano zoveel suggereren.” Aan de Bösendorfer Imperial brengt hij al die klanken en kleuren samen in een even poëtisch als meeslepend programma. Van Schuberts intieme ‘Moments musicaux’ naar de schilderachtige ‘Images’ en ‘Préludes’ van Debussy. In het tweede gedeelte combineert de pianist Chopins Mazurka’s met de overdonderende ‘Derde Pianosonate’ van Skrjabin.

BEIJER ,,Een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.” Deze lovende woorden schreef de internationale jury al over Thomas Beijer toen hij op 18-jarige leeftijd het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours won. 

Sindsdien reist Thomas als veelgevraagd pianist de wereld rond. In 2021 maakte hij zijn debuut in de serie Meesterpianisten. En als voorlopig hoogtepunt in zijn carrière ontving hij uit handen van minister Gunay Uslu de Nederlandse Muziekprijs 2022.

SCHUBERT Een van de stukken op het programma zijn Schuberts zes ‘Moments musicaux’. Deze compositie behoort tot de mooiste pianomuziek die Schubert componeerde. Het zijn prachtige korte stukken die op het eerste gezicht glashelder klinken, maar bij Schubert is niets wat het lijkt. Onder de oppervlakte gaat van alles schuil. Dat maakt de ‘Moments musicaux’ bijzonder geheimzinnig.

Als tegenhanger van Schuberts intieme klankwereld speelt Thomas Beijer de stormachtige Derde Pianosonate van de Rus Alexandr Skrjabin. De componist hinkte op twee gedachten wat hij met deze sonate wilde uitdrukken. Aanvankelijk dacht Skrjabin aan een vervallen middeleeuws kasteel en wilde het stuk daarom de bijnaam ‘Gotisch’ geven. Later liet hij dit idee varen bedacht een ander programma voor deze sonate, getiteld ‘Staten van de ziel’.

KAARTEN Bestel kaarten voor Thomas Beijer via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Studenten betalen €9. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie