Joachim Eijlander bespeelt zijn bijzondere instrument; het dateert uit 1750 en is gebouwd door een anonieme Tiroolse vioolbouwer in Rome
Joachim Eijlander bespeelt zijn bijzondere instrument; het dateert uit 1750 en is gebouwd door een anonieme Tiroolse vioolbouwer in Rome De Kijkdoos

Jubileumconcert De Kijkdoos

27 oktober 2021 om 13:47 Overig

‘Dark Fire’ met cellist Joachim Eijlander

BENNEKOM De Kijkdoos heeft in het 50-jarig bestaan een rijke traditie opgebouwd van de combinatie van beeldende kunst en muziek. De viering van het 50 – jarig bestaan wordt nu voortgezet met een celloconcert in de Katholieke Kerk in Bennekom.

Wout Schotsman

DARK FIRE Cellist Joachim Eijlander geeft op 5 november een concert dat gebaseerd is op zijn nieuwste CD ‘Dark Fire’. Zelf verwijst hij naar de ontmoeting van de georganiseerde filosofische wereld van de Oude Grieken en de mystieke, diepzinnige wereld van het oosten als een ‘Donker vuur’. Het beeld van een donker vuur dat oplaait bij een ontmoeting, vindt hij een mooi en inspirerend beeld. Op zijn CD ontmoet hij muziek uit Turkije en Spanje.

OPLEIDING Joachim Eijlander Studeerde in Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Hij is concertcellist en trad wereldwijd op als solist en kamermusicus. Hij is de oprichter van het Rubens strijkkwartet, waar hij 15 jaar deel van uitmaakte. Joachim speelt op een prachtige cello, die gemaakt is door een Tiroolse instrumentbouwer, in het jaar 1750. 

In de eenzaamheid van de eerste lockdown groeide bij Joachim het verlangen naar communicatie en ontmoeting met muziek. Precies toen werd hem de mogelijkheid geboden om een nieuw album te maken. Daarmee werd een lang gekoesterde wens in vervulling gebracht: een verbinding maken met muziek uit Turkije en Spanje. Zo ontstond de nieuwe CD ‘Dark Fire’.

‘Dark Fire’ is het thema van zijn soloconcert in Bennekom. Hij brengt composities van Ahmed Saygun, Sulkhan Tsintsadze en Gaspar Cassado.

KATHOLIEKE KERK Het concert vindt plaats op vrijdag 5 november in de Katholieke Kerk in Bennekom. Het is behalve voor leden van De Kijkdoos ook toegankelijk voor andere muziekliefhebbers. Het concert begint om 20.15 uur. De kerk is geopend vanaf 19.45 uur. Bezoekers hoeven zich niet aan te melden, wel wordt gevraagd naar de QR-code of een vaccinatiebewijs. De kosten voor het bijwonen van het concert, zijn 5 euro p.p. voor niet-leden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie