Van links naar rechts: Edwin te Dorshorst, Michiel van de Watering en Martin van Engelenburg.
Van links naar rechts: Edwin te Dorshorst, Michiel van de Watering en Martin van Engelenburg. Freek Wolff

Michiel van de Watering houdt ondernemers spiegel voor: ‘Je hoeft er niet alleen voor te staan’

22 april 2023 om 09:00 Zakelijk

BENNEKOM Een expert die je ondersteunt. Twee lokale ondernemers plukken de vruchten van hun samenwerking met Michiel van de Watering, bedrijfsmentor en franchisenemer bij thexton armstrong.

De krappe personeelsmarkt, cybercriminaliteit en inclusiviteit, vandaag de dag komt er zeer veel op het bord van ondernemers. Martin van Engelenburg en Edwin te Dorshorst van GRIP interieurprojecten (Veenendaal) en Compleet in Stijl (Barneveld) beseffen dit maar al te goed.

SLIMME METHODIEK

Van de Watering past een slimme methodiek toe om ondernemers verder te helpen. Doel van de samenwerking is het opstellen van de juiste bedrijfsvisie en bedrijfscultuur, zowel gericht op de financiële als commerciële kanten. ,,Belangrijke aspecten zijn een goede aansturing van het team en bestrijding van winstlekkage. Zodat het bedrijf beter gaat werken en groeien, niet alleen in omzet en qua medewerkers, maar ook in professionaliteit.”

De heren kennen elkaar vanuit het BNI netwerk. Door de snelle groei van Martins bedrijf voorzag hij dat kleine hiaten in zijn bedrijf ook vlug groter kunnen worden. ,,Winstlekkage kan op veel manieren ontstaan, zoals mensen die niet op de juiste plek werken of de administratie die je niet op orde hebt. Dan is het belangrijk dat er iemand met je meekijkt”, zegt Martin.

MISSIE EN VISIE

Op die manier kwamen er belangrijke vragen op tafel over de missie en visie van het bedrijf. ,,Want je kunt heel druk zijn met je onderneming en er wat centen aan overhouden, maar als je er enorm veel energie in moet steken en intussen je familie en vrienden niet meer kunt zien, dan is er ook sprake van lekkage. Daarom maakten we een analyse om dit uit te zoeken, want ik wil graag dat alles in balans is. Soms moet je dan iemand inschakelen die dingen tegen je vertelt die je misschien niet wilt horen. Dat is best spannend en kwetsbaar, maar wel belangrijk.”

STIP OP DE HORIZON

Edwin vindt het fijn dat Michiel hem wijst op de aspecten in zijn bedrijf waar hij zelf een blinde vlek voor had. Zo constateerde hij dat er zowel zakelijk als persoonlijk geen heldere doelstellingen waren. ,,Waar wil ik over tien jaar staan en op welke manier wil je dat bereiken?”

SPIEGEL

Michiel van de Watering woont in Bennekom en is sinds 2004 zelfstandig ondernemer, waarvan de laatste tien jaar als franchise partner van thexton armstrong. Als bedrijfsmentor houdt hij vakmensen een spiegel voor en ontwikkelt ze tot (nog) betere ondernemers. ,,Ze worden er soms knettergek van, maar zijn daar uiteindelijk heel blij mee. Als franchisenemer ben ik veel vrijer en kan ik oprecht de vinger op de zere plek(ken) leggen.”

Martin beaamt dat hij juist iemand in de arm neemt die zo ‘streng’ is. ,,Natuurlijk is het eng als iemand zegt dat je tarief niet klopt of de vraag stelt of het je bedoeling was om zestig uur in de week te werken. We maakten samen ook concrete plannen’’, zegt hij. ,,In ons geval waren dat: een eigen pand, een inspirerende werkomgeving, een dubbele bezetting van personeel en mooie resultaten. We wilden dat in vijf jaar doen, maar hebben dat al in vier jaar gerealiseerd. Dat is de kracht van samen een stip op de horizon zetten, waarbij je keuzes durft te maken. Daarom zijn we vorig jaar met Michiel een nieuw traject gestart.”

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakmannen in beeld, onderdeel van de editie van woensdag 19 april van deze krant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie