De organisatie ondersteunt verschillende demonstraties
De organisatie ondersteunt verschillende demonstraties Actiefonds

Het Actiefonds schildert reusachtige boodschap aan Russische president in Den Haag ‘Poetin, poten af van Oekraïne!’

3 mei 2022 om 11:46 Zakelijk Deel je nieuws

Den Haag, 3 mei 2022 - Het Actiefonds roept Poetin op om een einde te maken aan het geweld in Oekraïne. In grote witte letters is in het Zuiderpark van de hofstad een boodschap aan de Russische president geschreven. De organisatie ondersteunt verschillende demonstraties - in Nederland en daarbuiten – tegen het totalitaire regime van Poetin en strijdt voor de rechten en veiligheid van Oekraïners. 

“Het Actiefonds staat voor internationale solidariteit. We zijn niet tégen Rusland, maar ondersteunen actiegroepen en sociale bewegingen die zich inzetten tegen tirannie en voor vrede wereldwijd. Met deze publieke actie willen wij het belang van grassroots activisme onderstrepen, want verzet begint bij zelforganisatie. Wij zijn solidair met alle activisten in Rusland, Oekraïne, Belarus en alle andere mensen die lijden onder repressie en vechten voor vrijheid.” Noah Zwart, persvoorlichter van Actiefonds. 

In de afgelopen drie maanden heeft Het Actiefonds activiteiten ondersteunt door middel van protesten, (creatieve) directe acties en bewustwordingscampagnes, vaak onder heftige staatsrepressie en niet zelden zonder gevolgen voor hun eigen vrijheid. Samen met activisten wereldwijd pleiten zij voor steun aan vluchtelingen, veilige vluchtroutes en voor vrede in Oekraïne (en in álle andere conflicts-en oorlogsgebieden, over de hele wereld).

Solidariteit met Oekraïne

In de komende weken en maanden zal Het Actiefonds zich blijven focussen op het zoveel mogelijk ondersteunen van actiegroepen en bewegingen die zich inzetten voor rechten van Oekraïners en Oekraïense vluchtelingen in verschillende landen. Hiervoor wordt veel gebruik van het spoedaanvraagtraject, zodat groepen zo snel mogelijk kunnen reageren op onverwachte of (politiek) urgente ontwikkelingen. Het fonds ondersteunde onder andere het aanschaffen van veldradio’s door het Anarchist Black Cross solidariteitsnetwerk. Vanwege de fluïde en ingewikkelde situatie is het voor activisten ter plaatse vaak moeilijk om zelf een aanvraag in te dienen. Solidariteitsnetwerken voorzien daarin en helpen met communicatie en informatieverstrekking. Daarnaast ondersteunde Het Actiefonds verschillende protesten in Kazachstan, zelfs ook in Rusland*, en de massale solidariteitsprotesten in Nederland, zoals georganiseerd door Free Russia NL op de Dam in Amsterdam. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie