Jillis Baggerman en zijn team zien dat steeds meer mensen kiezen voor zekerheid.
Jillis Baggerman en zijn team zien dat steeds meer mensen kiezen voor zekerheid. Arjan van Bruggen

Jillis Baggerman makelaardij: stabiele factor op woningmarkt

31 maart 2022 om 16:30 Zakelijk

BENNEKOM Er is veel aan de hand in de wereld. Zaken die hun weerslag hebben op de woningmarkt. Zo vragen veel mensen zich af wat de effecten van de oorlog in Oekraïne zijn voor ons land. Dat die effecten er zijn is duidelijk, onrust in de wereld heeft nu eenmaal economische gevolgen.

door Ted Walker

Kijk bijvoorbeeld naar de energiemarkt en de stijgende hypotheekrente. Doordat de vraag naar woningen nog steeds veel groter is dan het aanbod, lijkt het er op dat er voorlopig geen grote verandering komt op de woningmarkt. Wil je je op de huidige woningmarkt geen buil vallen, dan heb je meer dan ooit een vakman nodig.

Door de toenemende inflatie zijn de lasten voor huishoudens meer en meer gestegen. Deze geldontwaarding zal een steeds grotere rol gaan spelen in het totaalplaatje. Zo zien Jillis Baggerman en zijn team dat steeds meer mensen kiezen voor zekerheid. 

,,De laatste tijd ontvangen we steeds meer aanvragen voor het uitbrengen van een taxatierapport’’, vertelt Jillis. ,,De stijgende rente leidt tot een toename van het aantal hypotheekaanvragen. Veel mensen willen nu, voordat de rente verder stijgt, hun hypotheek oversluiten met een vaste rente voor de komende tientallen jaren. Zonder de hypotheek te hoeven oversluiten kunnen veel hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een taxatierapport naar een lager rentetarief. De reden hiervan is dat de prijzen van de woningen tussen het moment van het afsluiten van de huidig lopende hypotheek en nu vaak sterk zijn gestegen.’’

INFLATIE ,,De hypotheekrente steeg de afgelopen periode met zo’n half procent en die stijging vlakt weer wat af. De laatste signalen geven aan dat de rente toch weer verder gaat stijgen. Dit keer is de aanhoudende hoge inflatie de reden’’, zegt collega makelaar Sander Hemmes. ,,Met NHG zit de rente momenteel op zo’n 1,6 procent voor tien jaar vast. Dat is nog steeds erg laag. Ondanks dat de woningnood hoogt blijft, kan het zijn dat daardoor de sterk stijgende prijzen wat af zullen vlakken’’, zegt Sander. 

VERSCHUIVING Dat het aanbod een stuk lager ligt dan de vraag komt volgens makelaar Thijs Richters onder andere door het feit dat onze omgeving erg in trek is. ,,We zien vaak dat mensen vanuit het westen van het land deze kant op verhuizen’’, legt hij uit. ,,Die verschuiving is gelegen in meerdere positieve feiten. De belangrijkste is dat de prijzen hier lager liggen dan in het westen. Daarnaast is de Veluwe goed bereikbaar en op slechts een uur reizen van de Randstad gelegen. Mensen zijn ook bereid om te reizen voor hun werk, als ze daarmee de vaste lasten lager kunnen krijgen. Tevens wordt er tegenwoordig steeds meer vanuit huis gewerkt, waardoor er minder hoeft te worden gereisd. Daarnaast is het voor veel mensen aantrekkelijk dat de rust, ruimte en prachtige natuur van de Veluwe binnen handbereik zijn.’’

LEVENSLOOPBESTENDIG Een van de redenen waardoor er weinig doorstroming is op de woningmarkt in onze omgeving is volgens Jillis Baggerman het feit dat er voor senioren in deze omgeving te weinig aanbod is. ,,Voor deze doelgroep moet er veel meer gebouwd worden’’, legt hij uit. ,,Wij horen veel senioren die op zoek zijn naar een levensloopbestendige woning. Wat dat is? Dat is een woning waarin alles gelijkvloers is, waar oudere mensen tot op hoge leeftijd kunnen blijven wonen. Aangezien het aanbod van dat type woning erg laag is, blijven senioren in hun huidige woning wonen. Als er meer aanbod van dit type woning komt, dan komt er meer doorstroming op de woningmarkt.’’


Het pand van de Bennekomse makelaar Jillis Baggerman, een stabiele factor op de woningmarkt. - Manfred Jacobs

VERDUURZAMEN Steeds belangrijker bij de verkoop van een woning is het energielabel. ,,Een woning kan tegenwoordig niet meer op Funda geplaatst worden zonder energielabel’’, zegt makelaar Arno Oosterbeek. ,,Tenzij het gaat om een monument of een kleine recreatiewoning, dienen alle woningen voorzien te zijn van het energielabel. Dit label bepaalt mede de te verwachten opbrengst van de woning. Nu de energieprijzen verder door stijgen zal het label alleen maar meer waarde krijgen. Mensen willen graag een duurzame woning aanschaffen, of kopen een woning die zij zo snel mogelijk willen gaan verduurzamen. Overigens was het voorheen zo dat het energielabel pas ging spelen bij de eigendomsoverdracht, maar dat is nu dus niet meer zo. Het advies is dan ook om als eerste het label aan te vragen, op het moment dat er besloten is om de woning te verkopen. Het kan namelijk enkele weken duren voordat het label afgegeven is en kan zo voor een vertragende factor zorgen.’’

PRESENTATIE Ondanks de onrust in de wereld blijft Jillis Baggerman makelaardij een stabiele factor op de woningmarkt, getuige de mooie verhuisverhalen en de meer dan duizend beoordelingen van opdrachtgevers op de geheel vernieuwde website van de Bennekomse makelaar. ,,Ik denk dat het belangrijkste ook is dat je als makelaar blijft investeren in zowel je netwerk als in presentatie. Daarom is niet alleen de website vernieuwd, maar hebben we ook onze etalage compleet vernieuwd waardoor de presentatie van de woningen van onze opdrachtgevers nog mooier tot hun recht komen. We blijven er alles aan doen om vooraan te lopen op de woningmarkt ten gunste van onze opdrachtgevers’’, zegt Jillis Baggerman tot besluit.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakmannen, onderdeel van de editie van woensdag 30 maart van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie