Foto: Dick Martens

Goed spelend Bennekom staat na derby met DTS Ede toch met lege handen

  Sport

door Dick Martens

BENNEKOM - Vriend en vijand waren het er na afloop van de derby tussen thuisclub Bennekom en de bezoekers uit het naburige Ede, DTS , over eens dat niet de best voetballende ploeg, maar zeker wel de effectiefste ploeg had gewonnen. Kijkend naar de uitslag: 0-3 zou je daar ook nog een stukje 'scorebord journalistiek op los kunnen laten, maar duidelijk was, dat de uitslag zeker niet het wedstrijdbeeld weergaf. Toch waren diezelfde vrienden en diezelfde 'vijanden' het er ook zeker over eens, dat het benutten van kansen ook een kwaliteit is en doelpunten nu eenmaal de belangrijkste 'winst-ingrediënten' zijn. Daarom konden de meeste toeschouwers en directbetrokkenen uiteindelijk leven met de 0-3 einduitslag, al moest de bittere Bennekomse nasmaak nog wel even weggespoeld worden.

Oorverdovend en spectaculair vuurwerk

De opmaat was in ieder geval derby-waardig. Bij het betreden van het Bennekomse kunstgras werden beide ploegen 'onthaald' op veel, heel veel rood witte rook en barstte er boven het veelal zo vreedzame Sportpark De Eikelhof een oorverdovend en spectaculair vuurwerk los. Het vuurwerk inspireerde echter niet de thuisclub, maar juist de gasten, die dat direct binnen de lijnen lieten zien en al na drie minuten de openingstreffer van Remco Speelziek konden vieren (0-1). ,,Daar kan ik mij dan geweldig boos om maken", foeterde Bennekom-trainer Arnold Brehler, die volgend seizoen op de trainersbank van de Edenaren gaat plaatsnemen, na afloop. ,,Het was gewoon dom balverlies, waardoor je direct alweer achter de feiten aan moet lopen. Gelukkig herpakten wij ons snel en gingen vervolgens steeds beter spelen." Dat 'beter spelen' was zondermeer een feit. Vanuit een vijfmans verdediging ('We speelden met vijf spelers in 'een kommetje', lichte Brehler zijn tactiek nader toe) werd er meer en meer aanvallend gedacht en ook gespeeld. Hoewel de Edenaren bleven loeren op snelle counters, was het de thuisclub die zeker in de slotfase van het eerste bedrijf een keur aan prima kansen kreeg.

'Ik had er minimaal twee moeten maken'

De negatieve hoofdrol was daarbij voor aanvalsleider Niek van Ginkel. De fysiek sterke spits was bij een drietal kansen betrokken en had zich met wat meer scherpte en geluk al voor rust tot 'de held van Bennekom' kunnen laten kronen. ,,Ik had er zeker minimaal twee moeten maken", was hij na afloop schuldbewust. ,,Hun keeper (Robin Franken, DM) zat er telkens goed bij, maar ik had hem eigenlijk die mogelijkheden niet moeten geven. Wat dat betreft was DTS een stuk effectiever." Daarbij doelde de aanvaller op het tweetal kansen die de ploeg van trainer Jeroen Spies na rust kreeg en ook prompt benutte. ,,Bij een 0-1 ruststand is er natuurlijk nog van alles mogelijk", aldus Bennekom-trainer Brehler. ,,Ik had ook het gevoel, gezien ons veldspel, dat dat er ook in zou zitten. En dat bleek ook zo. We toonden spirit, de jongens vochten voor elke meter en ook nu kwamen de kansen er weer. Maar opnieuw werden die gemist en hadden we ook nog eens de pech, dat een schitterende vrije trap van Youssef (el Hammouchi) op de lat kwam." Diezelfde el Hammouchi had daarvoor al de kans op de gelijkmaker gemist. Hij kon een perfecte voorzet van Fabian Beukhof net niet de juiste richting meegeven, maar moest nog geen minuut later lijdzaam toezien hoe tegenstander DTS opnieuw succesvol was, met opnieuw (in de 55e minuut) een messcherpe counter, die door Frank Hol tot de beslissende verdubbeling van de score leidde (0-2). Hoewel de thuisclub met bewonderenswaardige inzet bleef jagen op minimaal een eretreffer, was die hen ook niet gegund en was het, met nog een klein kwartier te spelen de speersnelle Jamal Ouassif die de genadeklap uitdeelde (0-3).

DTS had de wind mee

,,Jammer, want er had meer voor ons in gezeten", blikt Van Ginkel terug. ,,Toch is de overwinning, hoewel wel wat geflatteerd, ook wel verdiend, vind ik. Zij speelden het goed uit, voerden de juiste tactiek, die voor ons dodelijk was." Zelf keek hij toch ook met gemengde gevoelens terug. ,,Hoewel ik nog niet helemaal hersteld ben van mijn lies- en heupklachten gaat het wel steeds beter. Heb nu gelukkig weer een hele wedstrijd kunnen spelen, maar ik hoop wel, dat ik in de komende wedstrijden meer beslissend kan zijn, dan vandaag. Ja, ik had er zeker de kansen voor, maar ik moet nog fitter en scherper worden." Dat hoopt zijn trainer uiteraard ook. ,,Niek had ons voor rust een mooi eind op weg kunnen helpen, maar helaas lukte dat niet. Bij ons zat het wat dat betreft wat tegen en had DTS wat dat betreft de wind mee. Maar nogmaals, ik kan de ploeg geen verwijten maken, Ik hoop wel, dat we deze lijn in de komende wedstrijden door kunnen trekken."

Meer berichten