Foto: Dick Martens

Onmachtig Bennekom kansloos onderuit tegen koploper DFS

  Sport

door Dick Martens

BENNEKOM – vv Bennekom heeft de openingsstunt die de ploeg op de eerste competitiedag uitvoerde niet kunnen herhalen. Destijds won de ploeg van trainer Arnold Brehler verrassend bij titelkandidaat DFS uit Opheusden. Die zege en het feit, dat het eerste duel na de winterstop vorige week, op bezoek bij SDVB werd verloren, zouden toch ingrediënten moeten zijn om koploper DFS opnieuw het vuur aan de schenen te moeten leggen. Maar daar was op het winderige Sportpark de Eikelhof allerminst sprake van. De thuisclub was onmachtig, speelde zonder strijdlust en ging dan ook meer dan verdiend en met 3-0 kansloos onderuit. Daarbij had het uiteindelijk nog het geluk dat de bezoekers opzichtig weigerden om de rood witte brigade te 'trakteren' op een heuse afstraffing.

Geen passie en strijd

Hoewel Bennekom door het ontbreken van de geblesseerde Christian de Haan, Martijn Klein Holte die onlangs vader was geworden en de niet geheel okselfrisse Nick Stienstra, gemarkeerd aan de wedstrijd begon, wenste Brehler, die aan het einde van het seizoen Bennekom verruilt voor streekgenoot DTS '35, dit niet als excuus te gebruiken voor de toch wel pijnlijke nederlaag. ,,Nee, zeker niet. Er stonden gewoon 11 prima spelers in het veld, waarvan je passie en strijd verwacht, maar als ze dat niet laten zien, dan is dat zeker tegen een ploeg als DFS funest en ga je die strijd zeker verliezen."

In de beginfase waren beide ploegen nog zoekende. DFS-trainer Arno Arts had ervoor gekozen om direct druk te zetten, terwijl zijn collega-trainer gekozen had voor een versterkt middenveld en twee spitsen. De gasten hadden het snelst de oplossing klaar. Met snelle 'lopende mensen' werd het Bennekom-concept uit elkaar gespeeld. Dat leidde in de 17e minuut tot de openingstreffer. De behendige Fatih Ilkhan raakte de paal naast doelman Sietse Schiphorst, maar vervolgens was Remy Raterink er als de kippen bij om dat buitenkansje alsnog te verzilveren (0-1). Het werd de opmaat voor een Opheusdense belegering, waarbij eerst nogmaals het aluminium werd geteisterd voor Alper Yaldiz de ruststand op 0-2 bepaalde.

Gemiste strafschop

In de tweede helft met Jorn Hiensch in de ploeg voor de geblesseerde Niek van Ginkel en middenvelder Fabian Mösle doorgeschoven naar de spitspositie, kreeg Bennekom wat meer grip op de wedstrijd. De aanvallende intenties deden de ploeg duidelijk goed. ,,Toen hadden we onze beste fase", vond ook Mösle. ,,We kregen wat mogelijkheden die we helaas misten. DFS was wat dat betreft veel gelukkiger. Zij kregen niet eens een echte kans, maar scoorden wel." Mösle doelde daarbij op de 55e minuut, toen Furkan Alakmak ter hoogte van de DFS-dug out een vrije trap mocht nemen. Zonder dat iemand hem aanraakte eindigde de inzet 'in de touwen'. (0-3). Daarmee leek het duel definitief beslist. Toch had de thuisclub er nog een wedstrijd van kunnen maken als Mex Bakker en Youssef el Hammouchi wat zorgvuldiger met hun kansen waren omgesprongen. Zelfs een strafschop, met nog ruim 25 minuten te spelen, kon niet worden verzilverd. De inzet van el Hammouchi kenmerkte het Bennekom-spel: 'Veel te slap'. DFS gaf in het laatste kwartier nog wel even gas, maar verzuimde de stand naar een voor Bennekom desastreuze hoogte te tillen.

'Het moet echt anders'

,,Terecht verloren", was dan ook de enig juiste analyse van Brehler. ,,Maar de manier waarop wij dat hebben toegelaten steekt mij wel. We lieten het ook toe en gebeuren. Als je hun spelmaker (Fatih Ilkhan) lekker laat voetballen, dan roep je het onheil over jezelf af. En dat terwijl we daar vooraf zo op hebben gehamerd om hem het spelen onmogelijk te maken. Je hoeft hem natuurlijk niet uit de wedstrijd te schoppen, maar je hoeft hem ook niet te ontzien. Al met al ben ik zwaar teleurgesteld, over het verlies, maar vooral over de onmacht die wij uitstraalden, het allemaal maar laten gebeuren. Dat moet in de komende wedstrijden echt anders."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden