In 1957 werden de Hullenberglaan en de Hullenbergweg verkocht aan de gemeente.
In 1957 werden de Hullenberglaan en de Hullenbergweg verkocht aan de gemeente.

De Nergenase Bosweg is in gevaar

5 januari 2022 om 09:15 Overig

Bennekomse verhalen

BENNEKOM De Nergenase Bosweg, nu een zijpad van de Molenstraat is in gevaar. Drie projectontwikkelaars bezitten alle grond er omheen. Ze willen er graag huizen bouwen voor liefst Bennekomse woningzoekenden. Tegenstanders van het volbouwen van een van de laatste stukjes boerenland aan de westkant van de Dreeslaan hebben zich inmiddels verenigd.

Kees Heitink

De Bosweg zelf is al eeuwenoud. Misschien wel meer dan 700 jaar. Het was de aanloop naar het verdwenen huis Nergena, ooit aan de andere kant van de Dreeslaan stond. Een stukje de Kraats in, zeggen we nu. Wie op de Langesteeg het goeie pad naar binnen gaat, kan nog wel baksteenresten vinden.

Als je van de Dreeslaan uit het pad inloopt, ontdek je vier rijen bomen. Met de wetenschap van het adellijke huis spreek je het dan over een ‘statige laan’. Jarenlang was dat stuk, eigenlijk wel logisch, nog eigendom van het IVRO, het landbouwinstituut dat aan de overkant op de oude terreinen zat. Onder de bomen deden ze proeven met plantengroei.

Gelukkig maken inmiddels veel mensen zich druk over de toekomst van het pad, dat zelf geen stem heeft. Dat lijkt redelijk op tijd, want nog niks is officieel vastgesteld. Wel is opletten nu geboden. Landschapsarchitecten als Bleeker & Nauta, die in ons eigen dorp gevestigd zijn, zou je hierbij goed kunnen gebruiken. Net als de kennis en inzet van Oud-Bennekom en omwonenden. Het erfgoedvertrouwen in gemeentelijke plannenmakers is laag, zeker na het fiasco van het tekenen van de Parklaan bovenop een rijksbeschermd landgoed Hoekelum.

In 1950 overkwam Bennekom net zoiets. Aan de andere kant van het dorp. Op de Hullenberg. Een groot stuk Hullenberg, en de laan naar boven, waren hier jarenlang eigendom geweest van de familie A.C. van Daalen. Maar voor de oorlog waren er al een aantal kavels uitgegeven langs de laan naar boven. Dat ging na de oorlog rustig verder. De nazaten van de beroemde A.C. wilden de boel ten gelde maken.

Zo ontstond in 1950 het plan om alle beuken langs de Hullenberglaan te kappen. Aan beide zijden stonden statige dubbele rijen. Burgers in Bennekom, met Oud-Bennekom voorop, probeerden hiervoor een stokje te steken. De ‘Stichting Natuurschoon Bennekom’ werd opgericht. Burgemeester (!) Boot van Ede, erelid van Oud-Bennekom, werd voorzitter. Ook eigenaresse Ribbius Peletier van De Born deed mee. De erven Van Daalen wilden het stukje ‘natuurschoon’ wel verkopen, voor 3000 gulden. Dat gebeurde in 1951. De Stichting kocht laan en bomen. Goed straatonderhoud viel echter niet mee, ook al omdat beide zijden steeds meer bebouwd raakten. En uiteindelijk werden in 1957 de Hullenberglaan en de Hullenbergweg doorverkocht aan de gemeente, terwijl de bomen gewoon in eigendom van de Stichting Natuurschoon bleven. Totdat in 1964 boombehoud en -onderhoud niet langer naar ieders tevredenheid lukte. Alles ging er uit. De Stichting ging in liquidatie. En nooit meer herstelde de gemeente de oude bomenrijen.. Een onnodig breed straatbeeld bleef over.

De Nergenase Bosweg is Bennekoms erfgoed. Bescherming lijkt vanzelfsprekend. Versterking is hard nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie