Elias is een nieuwe naam in het van Wassenaerpark.
Elias is een nieuwe naam in het van Wassenaerpark. Johan Mulder

Nieuw gebouw Opella geopend

5 januari 2022 om 09:15 Overig

Elias nieuwe naam in het Van Wassenaerpark

BENNEKOM In oktober 2021 werd in het Van Wassenaerpark het nieuwe gebouw van Opella geopend, ‘Elias’ genaamd. Het is bedoeld voor opvang en behandeling van chronisch zieke ouderen. De barakken van het naastgelegen Baken, waar deze zorg eerder werd aangeboden, zijn afgebroken. Beloofd is dat daar een park zal komen. De naam ‘Elias’ verwijst naar één van de baronnen uit het geslacht Van Wassenaer.
 

Kees Heitink

Het Van Wassenaerpark is de naam van de woon- en zorgwijk die in de afgelopen jaren ontstaan is, na een fusie van het voormalige Streekziekenhuis en de nieuwbouw van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Verder verdwenen bejaardencentrum Beringhem, De Halderhof en de Breukelderhof. Alleen Beringhem staat nog overeind. De nieuwe zorggebouwen hebben allemaal een naam die naar de familie Van Wassenaer verwijst. Veel logica zit daar niet in. Walraven Eilias Johan van Wassenaer (1827-1905) is nu voor de tweede keer vernoemd. Het gebouw Walraven kreeg al eerder zijn naam.

De betrokkenheid van de familie Van Wassenaer bij Bennekom dateert uit 1819. Toen trouwde Otto van Wassenaer met Cornélie van Balveren, die op dat moment Hoekelum bezat. Otto legde zich toe op uitbreiding van het landgoed, dat tot 233 Bennekomse hectaren uitgroeide. Het gebouw Cornélie draagt dezelfde naam als zijn vrouw. Na Otto erft zijn jongste zoon Walraven Elias het Bennekomse bezit. Hij huwt met een nicht, die ook Cornélie van Balveren heette. Walraven Elias Johan was, vooral ook plaatselijk, maatschappelijk zeer actief. President-kerkvoogd, lid Provinciale Staten, raadslid en ook nog tien jaar lang wethouder van de gemeente Ede. De Opellagebouwen ‘Walraven’ en nu ‘Elias’ dragen zijn naam.

Zijn zoon, Karel Gerrit Willem (KGW) trouwde in 1909 met Machtella, barones van Lynden. Machtella werkte voor haar huwelijk als verpleegster in een Arnhems ziekenhuis. Het gebouw ‘Machtella’ verwijst naar haar. Echtgenoot KGW raakte omstreeks 1918 concreet betrokken bij de zorg in Bennekom. Toen opende in Bennekom het eerste Bennekomse ziekenhuis ooit: Bethanië. Als landscommandeur van de Johanniterorde opende hij het samen met Prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina. Het was het begin van de betrokkenheid van de Johanniterorde bij de zorg in de gemeente Ede. Het ziekenhuisje was er gekomen na een legaat van Catharina Prins, een dankbare inwoonster van Bennekom, die ongehuwd overleed en haar betrokkenheid bij de Bennekommers wilde tonen. Gek genoeg is zij nooit ergens vernoemd.

Al voor de Tweede Wereldoorlog moest KWG toestaan dat zijn landgoed doorkruist werd door de huidige A12. In 1943 verloor hij zijn vrouw Machtella na een ziekbed. Eerder al kwam hun enige zoon om bij een ski-ongeluk. Om, misschien net als Catharina Prins, zijn dankbaarheid aan Bennekom en zijn betrokkenheid bij de zorg te tonen, vermaakte hij bij overlijden in 1946 de grond van het huidige Van Wassenaerpark aan de Stichting die het nieuwe Streekziekenhuis wilde gaan bouwen. Met als kettingbeding dat het terrein uitsluitend ten nutte van de zorg gebruikt moest worden. Dat laatste is in 2021 niet meer helemaal gelukt. Wel is zijn familienaam blijvend verbonden aan het terrein. Hijzelf is nog niet vernoemd of met een beeld geëerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie